Obiceiuri si ritualuri de Craciun

0 Shares
0
0
0

In acest articol vom incerca sa vorbim despre cateva ritualuri de Craciun mai putin cunoscute. Timpul si tehnologia ne-au facut sa renuntam la multe dintre ele.

Ritualuri de Craciun in Evul Mediu

In Evul Mediu, erau trei sarbatori mari iarna. Sfantul Stefan care era patronul diaconilor. Sarbatoarea lui Ioan Evanghelistul era dedicata preotilor, iar sarbatoarea Sfintilor Inocenti era dedicata tinerilor care se pregatesc pentru cler si slujeau altarului.

Deci a devenit obiceiul lor de a sarbatori mai multe lucruri in perioada lunii ianuarie, adesea in legatura cu sarbatoarea circumciziei lui Hristos in acea zi (care a fost, de asemenea, una dintre cele mai vechi sarbatori ale Fecioarei Maria si astazi este sarbatorita ca atare de Romano-catolici).

In perioada aceasta se impodobeau brazi de Craciun obicei pastrati si astazi si de aceea va recomandam ca atunci cand va cumparati bradul de Craciun sa optati pentru cea mai buna oferta brazi artificiali.

Cele douasprezece zile de Craciun prezentau scenetele nasterii domnului. Un copil a fost adesea ales la Craciun si a condus festivitatile pana la Epifanie. Un elev scolar a fost ales in mod traditional ca episcop pe 6 decembrie (sarbatoarea Sfantului Nicolae) si a indeplinit toate functiile episcopului pana la Sfanta Inocenta.

ritualuri de Craciun

Sarbatoarea Asinului

Sezonul de Craciun, de asemenea, a cuprins “Sarbatoarea Asinului”, comemorand magarul prezent in mod traditional la iesle. In aceasta zi, oamenii trebuiau sa se prezinte pe magar la slujbele de dimineata.

Este usor sa respingem toate aceste obiceiuri ca fiind pagane (multe dintre ele chiar sunt) sau, cel mai bine,  le putem cataloga drept niste nebuni irelevante si inofensive. Intr-adevar, biserica medievala s-a suparat pe cele mai multe dintre aceste practici, iar reformatorii secolului al XVI-lea au terminat sarcina de a le suprima. Dar poate ca exista un mesaj aici la care merita sa ne gandim.

In sfarsit, la Epifania (6 ianuarie), sarbatoarea Craciunului se incheie. “A douasprezecea noapte” (cum o cunosc toti iubitorii de Shakespeare) este celebrarea ultima a nebuniei de Craciun (piesa lui Shakespeare prezinta unul dintre multii sai “intelepti nebuni”, care inteleg mai bine sensul real al vietii decat cei care cred ca sunt sanatosi).

Epifania comemoreaza inceputul proclamarii Evangheliei – manifestarea lui Hristos natiunilor, asa cum se arata in trei evenimente diferite: vizita magilor, botezul lui Iisus si transformarea apei in vin. In traditia occidentala predomina magii. Dar in bisericile din rasarit, botezul lui Iisus tinde sa fie tema principala.

Ritualuri de Craciun la crestin ortodocsii din Etiopia

Crestinii ortodocsi au in mod traditional casele binecuvantate cu apa sfintita in aceasta zi sau in preajma ei. Nicaieri nu este epifania sarbatorita cu mai multa bucurie decat in ​​Etiopia. Pelerinii din toata tara se duc in orasul antic Aksum, unde se scalda intr-un mare bazin ale carui ape au fost binecuvantate de un preot. Epifania etiopiana este unul dintre acele ritualuri de Craciun vechi care se mai practica si in zilele noastre.

Epifania este adesea un festival uitat. Ca adevarat punct final al sezonului de Craciun, cu toate acestea, ne prezinta nasterea si scenele sale, terminand cu botezul.

Conform bibliei dupa Iisus, am fost botezati in moartea si invierea sa. Indiferent daca suntem chemati pentru a muri sau la marturie profetica sau pur si simplu la trairea credincioasa in bucuriile si necazurile vietii traim in toate zilele cu deminitatea rascumparata prin Hristos si ar trebui sa fim uniti cu Dumnezeu. Insa de cele mai multe ori aceste ritualuri de Craciun sunt deja uitate.

0 Shares
You May Also Like