Bradul de Craciun, istorie si traditii stravechi

0 Shares
0
0
0

Bradul de Craciun, istorie si traditii stravechi
Atunci cand stai langa bradul de Craciun, e bine sa stii si istoria legata de aparitia acestuia si traditiile care l-au insotit de-a lungul timpului. Ca-i brad artificial Craciun sau unul natural, traditia legata de el este fascinanta iar istoria ne spune multe povesti legate de acest moment.

Se spune ca, cu mult inainte de aparitia crestinismului, plantele si copacii care ramaneau verzi pe timpul iernii au capatat semnificatii speciale pentru oameni.

La fel cum astazi oamenii isi decoreaza casele in timpul sarbatorilor cu brad de Craciun, ramuri de pin, molid sau brad, tot asa si popoarele antice agatau de casele lor ramuri considerate vesnic verzi. Se credea ca acestea tin departe vrajitoarele, spiritele rele, fantomele si boala.

In emisfera nordica multi oameni credeau ca soarele a fost un zeu si ca iarna vine in fiecare an pentru ca acest zeu a devenit bolnav si slab. Au inceput sa agate ramuri verzi in casele lor in asteptarea zilelor cand zeul soare va deveni din nou puternic si vara se va intoarce.

Romanii marcau solstitiul de iarna cu o sarbatoare numita Saturnalia in onoarea lui Saturn, zeul agriculturii. Romanii stiau ca solstitiul de iarna anunta o perioada verde si plina de rod. Vikingii credeau ca ramurile de brad vesnic verzi erau o planta speciala a zeului soare, Balder.

Germania este creditata cu nasterea traditiei pomului de Craciun, asa cum o cunoastem in ziua de zi. In secolul al 16-lea, crestinii au inceput sa decoreze copacul in casele lor. Unii construiau casute speciale din lemn pe care le decorau cu ramuri de brad si lumanari.

Se spune ca Martin Luther, intemeietorul Bisericii Protestante, ar fi primul care a pus o lumanare aprinsa in brad. Mergand intr-o seara de iarna spre casa, el a fost uimit de stralucirea stelelor printre ramurile verzi de brad. Pentru a reconstrui scena pentru familia sa, a pus un copac mic in camera de zi si l-a decorat cu lumanari aprinse.

In secolul al 19-lea, cei mai multi dintre americani gaseau bradul de Craciun o ciudatenie. Prima inregistrare a unui brad de Craciun dateaza din 1830, in Pennsylvania. Pana la acea data, bradul de Craciun era vazut ca un simbol pagan si nu a fost acceptat de americani foarte usor, cu toate ca multi colonisti germani adusesera traditia aici in 1747.

Pentru puritanii din New England, Craciunul era un sacrilegiu, fiind vazut ca o „bataie de joc pagana”. Influentul Oliver Cromwell predica impotriva traditiilor pagane insotite de colinde si copaci decorati. In 1659, tribunalul din Massachusetts a adoptat o lege care considera aceasta sarbatoare ca penala iar sarbatorirea ei era infractiune penala.

Aceasta lege a dainuit pana in secolul al 19-lea, cand afluxul de imigranti germani si irlandezi a subminat mostenirea puritana.

In 1890, soseau primele ornamente de Craciun din Germania. Colonistii germani au migrat din America spre Canada in 1770, aducand si aici traditiile de Craciun. In Marea Britanie, azi, cel mai decorat pom de Craciun este un molid originar din Norvegia. In Groenlanda, brazii sunt importati deoarece aici, la Polul Nord, nu rezista nicio planta sau pom.

0 Shares
You May Also Like