Ce este Asatru?
Asatru (islandez, “credinta Aesir”) este o renastere moderna a religiei nordice pre-crestina asa cum este descris in nordul epic Eddas.
Terminologie
Asatru este un cuvant nordic vechi constand in Asa, referindu-se la zeii nordici, si Tru, “fidelitate” sau “credinta”. Astfel, Asatru înseamna “religie a Aesir “. Termenul a fost inventat de Edvard Grieg in opera sa din 1870 Olaf Trygvason, in contextul nationalismului romantic din secolul al 19-lea.
Termeni sinonimi generali pentru Asatru includ Neopaganism-ul germanic , paganism-ul germanic, Forn Sed, Odinism.
Original, forma sa veche de religie nordica este de obicei mentionata ca fiind paganismul germanic, religie germanica sau mitologie nordica.
Istorie
Originile antice a religiei germanice dateaza din timpuri preistorice si sunt, prin urmare, necunoscute. Cel mai multe din ceea ce se cunoaste despre religia germanica este derivat din descrierile scriitorilor latini, cum ar fi Iuliu Cezar (1 cent. Î.Hr.) si Tacitus (1 cent. AD), descrieri ale misionarilor crestini timpurii si dovezile arheologice, incluzand obiecte de cult, amulete, bunuri de mormant si nume de locuri.
Anglia Anglo-saxona a fost convertita de la paganismul nordic la crestinism din secolul al 7-lea, Scandinavia in secolul al 10-lea. Religia Germanica / Nordica a disparut treptat dupa asta, desi creștinismul a absorbit o parte din caracteristicile sale externe, cum ar fi numele si obiceiurile populare de Pasti.
Asatru, incercarea moderna pentru a revigora vechea credinta nordica, a fost fondata de catre agricultorul islandez Sveinbjörn Beinteinsson (1924-1993). Beinteinsson a fost un crescator de oi si un preot in religie, care a publicat o carte de rímur (poezie islandeza epica care rimeaza ) in 1945. In 1972 acesta a solicitat guvernului islandez sa recunoasca Íslenska Ásatrúarfélagið (“partasia islandeza a credintei Aesir “), ca un corp religios. A făcut acest lucru în 1973, iar Danemarca si Norvegia l-au urmat de atunci.
Potrivit unui site web Asatru, comunitati similare s-au format in SUA si Marea Britanie in acelasi timp cu cele din Islanda, fiecare nestiind de existenta celorlalti. Acesta este un semn ca “Odin, calatorul, cauta, din nou, închinatori “. (Irminsul Ættir)
Astazi, exista grupuri mici de aderenti Asatru in intreaga Scandinavia si America de Nord. Potrivit Christian Encyclopedia World, in anii 1990 aproximativ 300 de aderenti islandezi spera sa decrestianizeze Islanda pana in anul 2000, a 1000-a aniversare de crestinare a insulei.
Texte
Nici religia nordica antica, nici Asatru moderna nu este predominant bazata pe text, dar miturile nordice sunt frumos conservate in doua epopei islandeze numite Eddas.
Prima Edda dateaza de la secolul al 12-lea d.Hr, atunci cand Snorri Sturluson (1179-1241), un poet islandez, istoric si om politic, repovestise multe mituri nordice cu citate din poezii si explicatii de imagini mitologice. Scopul lui a fost de a oferi un ghid pentru poeti, pentru ca invataturile stravechi sa nu se piarda. Acesta a fost numit Edda, care înseamnă “strabunica”, dar poate fi, de asemenea, derivat din Oddi, orasul natal al lui Sturluson. In prezent, este cunoscuta sub numele de Edda lui Snorri sau Proza Edda.
In 1643, un manuscris al secolului 13 cunoscut sub numele de Codex Regius a fost gasit intr-o ferma islandeza, cantinand poezii despre zei si eroi. Aceasta colectie, impreuna cu cateva poeme din alte manuscrise, este numita Edda Cea Mare, Edda Poetica sau Edda lui Saemund (dupa un savant din secolul 11). Poeziile pot data inca din anul 800 d.Hr. si par sa fi fost compuse in perioada pre-crestina din Norvegia. Povestesc ispravile zeilor Freyr, Loki, Odin si Thor, si include concursuri cu ghicitori intre zei si giganti, si mult despre crearea si distrugerea lumilor zeilor si oamenilor.
Credinte
Paganismul nordic antic si Asatru modern sunt politeiste. In epoca vikingilor (sec. 9-11), au existat patru zeitati principale (a se vedea mai jos), cu zei anteriori amintiti ca zeitati minore si alte fiinte supranaturale de diferite importante. Cei mai multi dintre acesti zei sunt venerati de adeptii moderni ai Asatru.
Zeii nordici sunt de trei tipuri diferite:
• Aesir – zeii tribului sau clanului, care reprezinta regalitatea, ordinea, ambarcatiunile, etc (inclusiv Odin si Thor)
• Vanir – zei ai fertilitatii pamantului si forte ale naturii ( Inclusiv Freyr si Freyja)
• Jotnar – zei- giganti care sunt intr-o stare permanenta de razboi cu Aesir, reprezentand haos si distrugere
Cele patru zeitati principale in religia Germanica si Asatru sunt:
• Odin (Woden Germanic ) – zeul magiei, poeziei, bogatiei si mortilor; conducatorul Valhallei (a dat numele sau zilei de miercuri)
• Thor – zeul cerului, care manuieste un ciocan, controleaza vremea si protejeaza legea si comunitatea (a dat numele sau zilei de joi)
• Freyr – zeul fertilitatii reprezentat de o statuie falica si vazut ca fondatorul dinastiei regale suedeze
• Freya – zeita fertilitatii a dragostei si a frumusetii, sora lui Freyr, cunoscuta sub mai multe denumiri (inclusiv Frigg, sotia lui Odin ai patroana familiilor, care a dat numele ei zilei de vineri)
Alte zeitati:
• Njord – tatal lui Freyr si Freyja, zeul navelor, marii si lacurilor
• Tyr (Germanic Tiu) – zeul luptei, sacrificiului si justitiei (a dat numele sau zilei de marti) Ullr – zeul mortii, iernii si vanatoarei
• Loki – inselatorul
Religia germanica original nu a avut o conceptie unitara a vietii de apoi. Unii ar fi putut crede ca razboinicii cazuti ar merge la Valhalla si ar trai fericiti cu Odin, pana la Ragnarok, dar pare putin probabil ca aceasta credinta a fost larg raspandita. Altii pareau sa creada ca nu a existat nici o viata de apoi. Potrivit “Hávamál,” orice nenorocire era mai bine decat sa fie ars pe un rug funerar, pentru un cadavru era un obiect inutil.
De multe ori oamenii au crezut ca viata a mers mai departe pentru o perioada de timp dupa moarte, dar a fost inseparabila de corp. Daca barbatii ar fi fost rai in viata , acestia i-ar putea persecuta pe cei vii atunci cand ar fi murit; s-ar putea sa trebuiasca sa fie ucisi a doua oara sau chiar a treia oara inainte de a fi terminat. Unele inregistrari sugereaza faptul ca mortul avea nevoie de companie; o sotie, amanta sau servitor ar fi pus in mormant cu ei. Per ansamblu, credintele in viata de apoi par a fi destul de sumbre. Mort trece, probabil prin etape lente, la un intuneric, o lume cetoasa numita Niflheim (Niflheimr).
Credintele Asatru moderne despre viata de apoi, de asemenea, variaza. Un site Asatru afirma:
Noi credem ca exista viata dupa moarte, si ca cei care au trait vieti virtuoase vor merge inainte pentru a experimenta o mai mare implinire, placere si provocare. Cei care au condus vieti caracterizate mai mult de viciu decat de virtute, vor fi separati de rude, condamnati la o existenta de letargie si tristete. Natura exacta a vietii de apoi – cum va arata si cum se va simti – este dincolo de intelegerea noastra si este tratata simbolic in mituri.
Exista, de asemenea, o traditie in Asatru de renastere in cadrul liniei de familie. Poate ca individul este capabil sa aleaga daca el sau ea se re-manifesta in aceasta lume, sau pot exista legi naturale care guverneaza asta. Intr-un sens, desigur, cu totii traim in continuare prin urmasii nostri deoparte de viata de apoi ca atare. Sa fiu sincer, noi, cei Asatru nu ne facem griji in legatura cu lumea cealalta. Traim aici si acum, in aceasta existenta. Daca facem asta, si o facem bine, viata viitoare va avea grija de ea insasi.
Practici
Religia Nordica veche/Germanica
In religia germanica veche, practica centrala a fost de sacrificiu animal si uman, realizata in aer liber sau in livezi si paduri. Autorii romani mentionau in mod repetat jertfa de prizonieri de razboi zeilor victoriei.
O descriere detaliata a unui ospat de sacrificiu este aratat intr-o saga despre un rege al Norvegiei, in care bovine erau sacrificate, sangele era stropit in interior si in afara, carnea era consumata si toasturile erau inchinate lui Odin, Njord si Freyr. Sacrificiile de un fel mai privat ar fi inclus sacrificiul unui bou pentru n zeu sau patarea unei movile elf cu sange de taur.
Femeile cunoscute sub numele de Volva aveau daruri profetice. Ele au vizitat casele, practicau divinatia si preziceau destinele copiilor. Ele au fost, probabil, legate de Vanir (zeitati ale fertilitatii).
Templele erau rare, dar templele din lemn, par sa fi fost construite in perioadele ulterioare. Un centru religios important a fost la Upsala, in NE Suedia.
Asatru ( neopaganismul )
Comunitatile ale Asatru sunt numite Kindreds, Hearts sau Garths. Preotii sunt numiti Gothi; preotesele Gythia.
Un ritual central Asatru este patat, ceea ce inseamna sacrificiu si poate fi conectat cu cuvantul “sange”. In locul sacrificiului traditional de animale, adeptii Asatru ofera mied (vin-miere), bere sau cidru zeilor. Lichidul este consacrat unui zeu sau zeite, atunci inchinatorii bea o parte din ea iar restul se toarna ca o libatie.
O alta practica majora este sumbel, un toast ritual in trei runde. Primul tur este al zeilor, incepand cu Odin, care a castigat miedul de poezie de la uriasul Suttung. Cateva picaturi sunt turnate lui Loki pentru a indeparta trucurile sale. Al doilea tur este pentru strămosi si alti morti onorabili, iar a treia runda este deschisa.
Sarbatorile Asatru se centreaza pe anotimpuri si sunt similare cu alte sarbatori neopagane. Cele mai importante sarbatori sunt:
• Summer Finding (echinoctiul de primavara, 21 martie) – dedicat lui Ostara
• Winter Finding (echinoctiul de toamna, 21 septembrie)
• Midsummer (solstitiul de vara, 21 iunie)
• Yule – cea mai importanta sarbatoare; incepe la solstitiul de iarna (21 decembrie) si dureaza timp de 12 zile
In loc de o lista de porunci, adeptii Asatru incearca sa urmeze acestea ” Noua virtuti nobile “:
1. Curaj
2. Adevar
3. Onoare
4. Fidelitate
5. Disciplina
6. Ospitalitate
7. Harnicie
8. Incredere in sine
9. Perseverenta
2 comments
Si cand te gandesti cati ar avea nevoie sa citeasca
asta, dar nu prea stiu de site…
Chiar ma bucur ca exista cineva care mai aminteste de acest topic. Chiar daca crestinismul este considerata principala religie, ma bucur ca exita inca cineva care pastreaza o arhiva a paganismului.
Felicitari !
Comments are closed.