Ce este Umbanda

Ce este Umbanda?

0 Shares
0
0
0

Ce este Umbanda

Umbanda – Date pe scurt

Fondator: Zelio Fernandino de Moraes

Fondata: la inceputul lui 1900

Locatie: In principal Brazilia, unii practicieni in Uruguay si Argentina

Numarul: Aproximativ 500.000, cu toate acestea multi adepti ai Umbanda spun ca sunt catolici

Ce este Umbanda?

Umbanda este o religie a Braziliei, care combina influente de religie braziliana indigene, religiile africane, catolicismul si spiritismul. Umbanda este legata de religia braziliana Candomble, dar nu este identica.
Umbanda se gaseste in principal in sudul Braziliei si in număr mic in tarile vecine Uruguay si Argentina.

Credintele Umbanda

Nu exista uniformitate a credintei in randul tuturor adeptilor ai religiei Umbanda, dar exista anumite convingeri care sunt larg raspandite. Aceste convingeri includ credinta intr-o zeitate suprema numita Olorum (sau Zambi), care are diferite reprezentari. Multi adepti ai Umbanda, de asemenea, cred că diferiti sfinti catolici emit energii divine si forte numite Orixas. De asemenea, este ceva normal pentru aderenti sa caute interactiune cu spiritele celor decedati. Ideile de karma si reincarnare sunt, de asemenea, principiile centrale ale religiei.

Istoricii si sociologii cred ca religia Umbanda are convingerile sale despre o zeitate suprema si respectul de sfinti de la catolicism; din Spiritism, religia Umbanda are convingeri in comunicarea cu cei morti in diferitele sale forme, inclusiv psihologi si medii; din religiile indigene din Brazilia, Umbanda a adoptat divinizarea Orixas.

Subdiviziunile Orixas

Exista opt intermediari primari Orixas:

1. Oxala este intermediarul șef. Trupul său ceresc este pacatul. Ziua sa de ritual este duminica. Culoarea sa sacra este alb.
2. Yemanja reprezinta feminitatea in religia Umbanda. Corpul ei ceresc este oceanul. Ziua ei de ritual este sambata. Culoarea sa sacra este albastru aprins.
3. Xango este intermediarul de dreptate. Ziua lui de ritual este miercuri. Culoarea sa sacra este culoarea rosie.
4. Oxum este zeita dragostei, banilor si cailor navigabile. Ziua ei ritual este sambata. Culoarea sa sacra este galben.
5. Ogun este aparatorul soldatilor. Ziua lui de ritual este marti. Culoarea sa sacra este verde.
6. Oxossi este un vanator si protector. Ziua lui de ritual este joi. Culoarea sa sacra este verde.
7. Ibeji sunt asociate cu spiritele copiilor. Ziua lor de ritual este duminica. Culorile lor sacre sunt albastru si roz.
8. Omolu este intermediarul mortii, boalii, sanatatii si vindecarii. Ziua lui de ritual este luni. Culorile sale sacre sunt alb-negru sau rosu si negru.

Istoria Umbanda

Se conventional intelege ca religia Umbanda are originea in Brazilia la începutul anilor 1900 in si in jurul Rio de Janeiro, fondat de catre Zelio Fernandino de Moraes, un psihic. Acesta combina religia traditionala braziliana, care a avut multe influente africane, cu practicile religioase mai noi, in special cele avansate de profesorul spiritist Allan Kardec.

Data traditionala de la inceputul religiei Umbanda este 15 noiembrie 1908. In acea zi, unii adepti ai învataturilor lui Allan Kardec au participat la o sedinta de spiritism in afara orasului Rio de Janeiro, o adunare care il includea pe Zelio Fernandino de Moraes in varsta de 17 de ani.

Asa cum spune povestea, tanarul a manifestat doua spirite. Unul numit in sine Caboclo das Sete Encruzilhadas; celalalt, Pai Anthony. Adeptii lui Kardec au considerat ca aceste spirite sunt inferioare celor cu care au interactionat de obicei, iar acest lucru ar duce in cele din urma la religia lui sa fie considerata inferioara lui Kardec. {2}

Acest început a stabilit o cale spre o religie autonoma de cea a lui Kardec si in cele din urma a produs o noua religie. Religia Umbanda nu ar vedea o crestere semnificativa pana in anii 1930, atunci cand un conflict politic a facut ca multi brazilieni sa se uneasca sub Umbanda, ceea ce a fost considerata de multi ca religia autentica a Braziliei.

Practicile religioase ale Umbanda

Templele Umbanda sunt conduse de catre medii care interactioneaza cu diferite spirite in numele celor vii. Liderii templelor Umbanda sunt adesea mentionati ca preoti sau preotese. Templele sunt numite Terreiro (care inseamna ” curtea din spate “, pentru ca odata erau situate in casele oamenilor) sau Tenda (insemnand ” cort “, pentru ca odata erau situate in corturi. Astazi Terreiros poate fi construit ca case sau biserici catolice.

Adunarile in temple apar de multe ori si sunt in functie de Terreiro sau ramura de Umbanda, ceremoniile pot include cantari, jertfe de mancare si alte elemente pentru spirite, dans, precum si mancare si bautura. Daca vizitatorii manifesta un spirit in timpul strangerii li se pot cere sa devina membri ai grupului.

Opozitia fata de Umbanda

In ciuda faptului ca cei mai multi adepti Umbanda se identifica cu eticheta ” catolic “, cele mai multe sucursale si confesiuni crestine vad Umbanda ca o religie falsa si nelegiuiti.Biserica Catolica, in special se opune inchinarii la spirite si deturna (ex. pacatos) folosirea sfintilor.

Cultele evanghelice, in special bisericile penticostale, au influentat Umbanda in Brazilia prin evanghelizare. Penticostalii, precum si alti crestini, considera ca spiritele care se manifesta in Umbanda ar fi demoni, si sustin ca manifestarile sunt ocazii ale posesiunii demonice.

Umbanda in ziua de azi

In ultimele decenii a avut loc o scadere in religia Umbanda, cel putin in identificare. Participarea la Terreiros este constanta. Cei mai multi adepti sunt inca in si in jurul Braziliei.

0 Shares
You May Also Like