biblia kolbrin

Ce este Cao Dai?

0 Shares
0
0
0

Ce este Cao Dai

Ce este Cao Dai?

Cao Dai (aka Dao Cao Dai sau Caodaism) este o miscare religioasa vietnameza sincretista cu un caracter nationalist politic puternic. Cao Dai se bazeaza pe precepte etice din Confucianism, practici oculte din taoism, teorii ale karmei si renasterea din budism si o organizare ierarhica (incluzand un papa) din romano-catolicism. Panteonul ei de sfinti include astfel de figuri diverse, precum Buddha, Confucius, Isus Hristos, Mahomed, Pericles, Iulius Cezar, Ioana d’Arc, Victor Hugo si Sun Yat-sen.

Date pe scurt

• Data fondarii: 1926
• Locatia: Vietnam
• Fondator: Ngo Van Chieu
• Adepti: 2-6 milioane

Istorie

In 1919 Ngo Van Chieu, un administrator al francezilor in Indochina, a primit o comunicare de la zeitatea suprema in timpul unei sedinte de spiritism. Chieu a devenit profetul unei noi religii care a fost infiintata oficial in 1926, Caodaist crede ca asta s-a introdus in Tam Ky Pho Do sau a treia perioada de mantuire, o perioada marcata de revelatia directa intre cer si pamant. Caodaismul este Dai Dao sau marea religie din aceasta perioada.

O armata Cao Dai a fost infiintata in 1943 in timpul ocupatiei japoneze din Indochina. Dupa razboi, Cao Dai a fost o forta eficace in politica nationala; mai intai au sustinut, apoi s-au opus, premierului Ngo Dinh Diem. In 1955-1956 Diem a desfiintat armata Cao Dai si l-a fortat pe papa sectei lui, Pham Cong Tac, in exil.

Dupa preluarea comunista din 1975, Cao Dai a fost reprimat de guvern. Totusi, centrele de cult s-au stabilit in comunitatile de refugiati vietnamezi in strainatate, si de la inceputul anilor 1990 Cao Dai a fost raportat ca ar avea cam doua milioane de adepti in Vietnam, Cambodgia, Franta si Statele Unite ale Americii.

Astazi, adeptii Cao Dai se poate ridica la 6 milioane, cel puțin potrivit unor surse Cao Dai. Sediul Cao Dai este la Tay Ninh, in apropiere de orasul Ho Chi Minh (fostul Saigon ).

Credinte

In credintele sale, Cao Dai se bazeaza pe preceptele etice din confucianism si teorii de karma si de renastere din budism, cu unele influente de la catolicism. Este o credinta foarte sincretista, si cu o mandrie proprie. Potrivit unui adept Cao Dai si autor:

“Acesta este motivul pentru care Dumnezeu a fondat Cao Dai, in scopul de a aduce armonie in diferite religii. Iar principiul Cao Dai este ca religiile nu sunt diferite, si daca ne-am lua suficient timp pentru a studia suficient de profund  fiecare religie, am vedea ca au acelasi crez principal, daca nu identic”.

Similar, un site web Cao Dai descrie viziunea lumii asupra religiei in acest fel:

ochiul Cao DaiNobilul efort al lui Cao Dai este de a uni intreaga omenire printr-o viziune comuna a Fiintei Supreme, indiferent de diferentele noastre minore, in scopul de a promova pacea si intelegerea in intreaga lume. Cao Dai nu incearca sa creeze o lume gri, in care toate religiile sunt exact la fel doar pentru a crea o lume mai toleranta in care toti se pot privi unii pe altii ca frati si surori, de la o sursa divina comuna care ajunge la un destin divin comun obtinand pacea in interior.

Ființa Suprema este Cao Dai (“Turnul Inalt”), un epitet Taoist pentru zeul suprem. Cao Dai este considerat ca fiind aceeasi fiinta suprema onorata in toate religiile majore ale lumii, dar termenul Cao Dai evită tipul sexului, personalitatea sau alte atribute pamantesti. Dumnezeu este reprezentat ca Ochiul Divin, un ochi intr-un triunghi, care apare pe fatadele templelor sectei si in casele adeptilor . Este ochiul stang, pentru ca Dumnezeu este Yang, iar Yang este partea stanga.

Sfintii Cao Dai includ figuri diverse, precum Buddha, Confucius, Isus Hristos, Mahomed, Pericles, Iulius Cezar, Ioana d’Arc, Victor Hugo si Sun Yat-sen. Acestia sunt onorati la templele Cao Dai impreuna cu stramosii.

In Cao Dai, scopul vietii este pacea in fiecare individ si armonie in lume. Adeptii Cao Dai mai cauta si sa castige merit religios si sa evite karma rea.

Convingerile Cao Dai despre viata de apoi sunt derivate din budism. Cei care au adunat prea multa karma rea în timpul vietii lor, se vor reincarna in circumstante negative, care poate include renastere pe o planeta mai rece si mai inchisa decat aceasta. Karma buna duce la renasterea unei vieti mai bune pe pamant.

Mantuirea este libertatea din renastere si atingerea Nirvanei sau raiului. “Scopul final al Cao Dai-stilor este sa fie reintregiti cu tot ceea ce sunt, sa se intoarca acasa”.

Practici

Cao Dai se bazeaza pe practicile oculte din taoism si include comunicarea cu cei morti in sedinte. Acest lucru a fost scos in afara legii de catre guvernul vietnamez, dar liderii Cao Dai spun, ca nu mai este necesar.

“Noi nu mai vedem necesitatea de a face sedinte de spiritism, pentru ca avem comunicare directa cu Fiinta Suprema revenind in interiorul inimii noastre pentru a vedea Fiinta Suprema acolo”.

Cao Dai incurajeaza ascultarea celor trei omagii (intre rege si cetatean, tata si copil, sot si sotie) si cinci virtuti (umanitate, obligatie, politete, cunostinte, fiabilitate) ale Confucianism-ului.

Organizatia Cao Dai este copiata dupa cea a romano-catolicismului, cu noua niveluri ale ierarhiei, inclusiv un papa, cardinali si arhiepiscopi.

Inchinarea implica rugaciune in grup in templu, ritualuri si festivaluri elaborate.

Similar cu impartirea in budismul Theravada intre budiști laici si calugari, Cao Dai ofera doua moduri de a practica aderentilor sai. Esoterismul se concentreaza pe meditatie, cu scopul “de a eradica treptat sinele inferior si de a dezvolta elementul divin in sine, ajungand spre unitate cu Fiinta Suprema.” Acestia sunt preoti ai Cao Dai, care pot fi barbati si femei.

Exoterismul este forma disponibila laicilor care traiesc o viata normala de familie. Acestia trebuie sa:

1. cultiva obligatiile Confucianiste si virtutile (a se vedea mai sus)
2. practicarea binelui si evitarea raului
3. observa cinci precepte: nu ucide, nu fura, nu comite adulter, nu te imbata, nu face pacat prin cuvinte.
4. practica vegetarianismul cel putin zece zile pe luna, pentru a purifica trupul si spiritul si evita uciderea fiintelor vii
5. participa la inchinarea Fiintei Supreme prin intermediul a patru ceremonii pe zi, la 06:00 dimineata, la pranz, 06:00 seara si la miezul noptii, cu cel putin o ceremonie pe zi la domiciliu.

0 Shares
You May Also Like