Eckankar

Ce este Eckankar?

0 Shares
0
0
0

Eckankar

Ce este Eckankar? Este Eckankar o religie? Care sunt convingerile Eckankar? Si cine sunt Paul Twitchell si Harold Klemp? Acestea sunt întrebarile oamenilor de rand despre religia Eckankar.

Eckankar este o noua miscare religioasa bazata pe o traditie indiana din sec.19 numita Sant Mat, care se concentreaza in jurul surat shabd yoga, ” Yoga curentului de sunet “. Eckankar se concentreaza pe exercitii sprituale si permite practicienilor sa experimenteze ” Lumina si Sunetul lui Dumnezeu “.

Date pe scurt despre Eckankar

Fondat: 1965 in Las Vegas, Statele Unite ale Americii
Fondator: John Paul Twitchell
Adepti: Estimat la 50.000
Sediul: Chanhassen, Minnesota
Text: Shariyat-Ki-Sugmad (“Calea Vesnica”)
Credinte: Spiritul Divin numit “ECK”; mantuire prin realizarea lui Dumnezeu; reincarnare.

Practici: Exercitii spirituale, inclusiv mantre, meditatie si vise

Istorie Eckankar

Eckankar a fost fondata in Las Vegas in 1965, cand Paul Twitchell (c.1908-71), care a fost anterior printre primii ” lamuritori ” ai Scientologiei, s-a declarat a fi al 971-lea Maestru Eck .

Paul Twitchell a studiat sub indrumarea lui Kirpal Singh (1896-1974), unul dintre maestrii profesori de Sant Mat Surat Shabd yoga . Twitchell a crezut ca yoga cu sunet curent a existat inca din antichitate si ca autoritatea sa de cunostinte si de predare nu a derivat din Kirpal Singh (care a vizitat Statele Unite in 1955 si 1964), ci de la un neam vechi de maestri ECK din care el a fost al 971lea. De asemenea, el a sustinut ca a invatat direct de la doi maestri care nu mai erau in corpurile lor, Rabazar Tarzs si Sudar Singh.

Paul Twitchell a fondat Eckankar, si a oferit studentilor un inteles a “transcendentei sufletului”, prin tehnici care i-a pus in contact cu Lumina si Sunetul Divin . Eckankar este diferit de Sant Mat in mai multe feluri, inclusiv un numar crescut de exercitii spirituale si includerea mai multor preocupari temporale, cum ar fi vindecarea, armonia si rezolvarea problemelor. Twitchell a respins, de asemenea, idealul Sant Mat de unitate finala cu Divinul, sugerand ca scopul vietii este de a deveni un “coleg” cu Dumnezeu.

Paul Twitchell a murit in 1971 si a fost urmat de Darwin Gross ca lider al miscarii. In 1981, Gross a trecut autoritatea sa la Harold Klemp, care ramane astazi liderul spiritual al Eckankar .

La inceputul anilor 1980, savantul asupra studiilor religioase David Christopher Lane a acuzat ca Paul Twitchell a falsificat o mare parte din munca lui asupra originii ECK. Klemp a recunoscut mai tarziu ceva adevar in acuzatiile lui Lane, dar a afirmat ca adevarul esential despre ECK nu a fost afectat. La scurt timp dupa aceea, el a supravegheat miscarea Eckankar de la San Francisco la Minneapolis, Minnesota, unde s-a construit un complex cu sediu si templu.

Pana la sfarsitul anilor 1990 au existat 367 de centre ECK a nivel mondial , dintre care 164 se aflau in Statele Unite ale Americii. Articolele Eckankar din Enciclopedia Britannica si Enciclopedia Religiilor americane (ambele de J. Gordon Melton) au estimat membrii in total de 50.000 la sfarsitul anilor 1990.

Texte Eckankar

Shariyat-Ki-Sugmad, “Calea Vesnica”, scrisa de Paul Twitchell, este textul sacru a Eckankar. Alte texte importante Eckankar sunt carti scrise de actualul lider, Harold Klemp.

Credintele Eckankar

Invatarea Eckankar este considerata o forma avansata de Surat sabd yoga, care se concentreaza pe tehnicile fizice si spirituale care permit sufletului sa calatoreasca dincolo de limitele fizice ale corpului la taramurile spirituale superioare ale “Sugmad “- fara forma, atotcuprinzatoare, echivalentul impersonal si infinit a lui Dumnezeu in religiile teiste.

Eckankar invata ca universul a fost creat de o serie de unde sonore care provin de la Divinitate, in cursul careia sunetul curent Divin a devenit intemnitat in taramul importantei. Oamenii sunt scantei de Dumnezeu prinse intr-un ciclu de reincarnare, care, totusi, se pot intoarce la Dumnezeu prin ascultarea sunetului divin si repetarea Numelor Divine (mantre).

Liderul Eckankar, Harold Klemp, este considerat ca fiind Maestrul ECK in viata , care a “facut calatoria in inima lui Dumnezeu, dar a revenit pentru a ne ajuta in drumul nostru spre casa”. El a scris mai multe carti, publicate, dar membrilor le  sunt promise mai multe instructiuni directe de la el. (Eckankar.org)

Practici Eckankar

“Discipolii” (studenti sau membri) practica exercitii spirituale in casele lor si in ritmul lor propriu. “Eckankar invata peste o suta de exercitii diferite, toate proiectate pentru a va oferi o mai buna intelegere despre tine si Dumnezeu “. (Eckankar.org). ” Exercitiile spirituale ale ECK ” includ meditatie, rugaciune, concentrare, exercitii mentale, mantre, descoperirea trecutului vietii si visare constienta. O mantra centrala este “HU”, s-a spus ca este un cuvant vechi pentru Dumnezeu.

Aceste tehnici se spune ca permit practicantilor Eckankar sa experimenteze “Calatoria Sufletului”, o calatorie spirituala in alte stari de constiinta si din alte lumi spirituale, precum si rezolvarea problemelor, atinge cresterea spirituala si au o viata mult mai semnificativa.

Elementele de baza ale exercitiilor spirituale sunt publicate online si in carti disponibile in librarii. Dar cineva poate deveni, de asemenea, un membru ECK, ceea ce include etapele de initiere, fiecare dintre ele prevede “o trezire adevarata” si accesul la stari mai inalte de constiinta. Potrivit site-ului oficial:

“Cei mai multi ECK-isti primesc Prima lor Initiere in timpul primului an de aderare, si de multe ori vine intr-un vis. Dupa doi ani de la aderarea ECK, puteti solicita cea de a doua initiere “. (Eckankar.org)

Calitatea de membru, de asemenea, permite membrilor sa se intalneasca cu maestrul ECK in viata, Harold Klemp.

0 Shares
You May Also Like