Folosirea parului si agregatele de nisip din tencuiala

Folosirea parului si agregatele de nisip din tencuiala

0 Shares
0
0
0

Folosirea parului si agregatele de nisip din tencuiala
Parul este folosit in procesele de tencuire ca si element de legatura, dand o anumita siguranta structurii materialului.

In mod traditional, se folosea parul de cal pe post de element de legatura comun, deoarece acesta era destul de usor de obtinut, caii fiind automobilele Evului Mediu. Vrei tencuiala decorativa Duraziv? Intra pe Adrenco.ro!

Parul functioneaza in acelasi mod ca firele rasinoase din fibra de sticla, prin controlarea si astuparea oricarui spatiu crapat din mortar, in timp ce acesta se usuca sau cand este supus proceselor de flexare.

Parul de bou (sau vaca), care se vinde in 3 calitati, este acum tipul de par cel mai folosit in general dar parul de cal fiind mai scurt, este inlocuit cateodata sau este mixat cu par de bou de o calitate mai slaba.

Parul bun ar trebui sa fie lung (in Uk se foloseste par de vaca si de cal de ambele dimensiuni) si sa fie unsuros (cu unsoare de lanolina), deoarece aceasta confera o anumita protectie impotriva degradarii, atunci cand parul este introdus intr-o tencuiala alcalina de inalta concentratie. Inainte de a fi introdus in mixurile de tencuiala, parul
trebuie aranjat foarte bine, pentru separarea firelor.

In America, se foloseste foarte mult parul de capra, desi acesta nu este la fel de puternic ca parul de bou. Cantitatile folosite la o manopera buna sunt de obicei 1 parte de par la 2 sau 3 metri cubi de material (pana la 12kg per metru cub). Materialele de ranforsare bazate pe par de animale in interiorul materialului de tencuiala, au fost introduse inca din antichitate.

Totusi, materialele organice se pot degrada in var sau in tencuiala, mai ales daca acestea sunt aplicate la exterioarele cladirilor. Aceasta problema a adus in discutie folosirea fibrelor de polipropilena in noile tipuri de tencuieli.

Fibrele de canepa au inceput sa fie folosite pe post de substitut pentru parul animal. Tencuielile realizate cu astfel de fibre se vor rupe la 88kg forta aplicata, iar tencuielile in care se vor introduce alte mixuri de ranforsare, se vor rupe la aproximativ 68-70kg de forta aplicata, iuta la 66kg iar parul de capra la 65kg.

Agregatele pe baza de nisip.

Pentru tencuielile foarte fine, de detaliu, se folosesc nisipuri speciale, asa cum ar fi nisipul de argint, care este folosit atunci cand tencuiala trebuie sa aiba o textura foarte fina.

In Anglia, acest nisip alb foarte fin, este procurat de la Leighton Buzzard. De asemenea, tot in Anglia, multi tencuitori cu traditie au folosit creta ca si material agregat, aceasta creta dand o flexibilitate sporita mixului de tencuiala si fiind foarte recomandata pentru cladirile cu structura de lemn.

Pentru lucrarile exterioare, se foloseste ciment Portland, acesta fiind unul dintre cele mai bune materiale, avand o durabilitate foarte mare si fiind rezistent la schimbarile bruste de temperatura.

Cu toate acestea, nu este folosit pe cladirile istorice, avand capabilitati de flexare reduse. Pentru acestea se foloseste doar varul, fara a adauga si ciment.

0 Shares
You May Also Like