Tot ce trebuie sa stiti despre Akhenaton (Akhenaten), “faraonul extraterestru” al Egiptului Antic

Tot ce trebuie sa stiti despre Akhenaton (Akhenaten), “faraonul extraterestru” al Egiptului Antic

0 Shares
0
0
0

Akhenaton a fost, fara indoiala, unul dintre cei mai enigmatici si misteriosi faraoni care au domnit peste Egiptul Antic. El a fost unul dintre cei mai controversati si influenti faraoni ai Egiptului si este considerat, de multi, unul dintre cei mai revolutionari inovatori religiosi ai lumii.

Tot ce trebuie sa stiti despre Akhenaton (Akhenaten), “faraonul extraterestru” al Egiptului Antic

El a domnit peste taramul faraonilor in cea de-a 18-a Dinastie Egipteana si a fost tatal lui Tutankhamon si sotul reginei Nefertiti. Interesant de stiut este faptul ca, pana in al cincilea an al domniei sale, acesta a fost cunoscut ca Amenhotep IV, domnind peste Egipt timp de 17 ani.

Akhenaton s-a remarcat in special prin faptul ca a abandonat politeismul traditional egiptean si a introdus cultul centrat pe venerarea zeului Aton (sau Aten). Zeul Aton, sau denumit, cel mai frecvent, “Discul Solar”, este descris, in literatura antica egipteana, ca o zeitate din “Povestea lui Sinuhe”  din cea de-a 12-a Dinastie, in care regele decedat se inalta la ceruri, ca zeu, si se uneste cu discul solar, trupul divin contopindu-se cu al sau creator.

Prin analogie, termenul “Atonul argintiu” era folosit, uneori, pentru a desemna luna. Atonul solar a fost intens venerat ca zeu in timpul domniei lui Amenhotep III, cand a fost reprezentat, prin pictura, ca un om cu cap de soim, asemenea lui Ra.

Akhenaton sustinea cu tarie: “Exista un singur zeu, iar acela este tatal meu. Pot vorbi cu el si ziua, si noaptea.” Aceasta declaratie a fost una foarte, foarte ciudata pentru acea vreme. Akhenaton ar putea fi primul monoteist din istorie, profetii Avraam, Isaac, Iacov si Mohamed urmandu-i modelul de a se inchina unui singur zeu.

Conform mitologiei egiptene, el era descendent al zeilor care au venit pe pamant in timpul epocii Zep Tepi (Timpul Dintai) si, chiar si astazi, oamenii inca mai cred ca acest faraon a coborat, intr-adevar, din stele.  Epoca Zep Tepi este acum considerata, de unii cercetatori, drept un fapt istoric.

Potrivit “Textelor Piramidelor”, a existat o perioada izvorata din haosul primordial si din modul in care zeii au condus pamantul. Aceasta perioada este numita “Zep Tepi”. Potrivit mai multor cercetatori, printre care Armando Mei, Zep Tepi este o perioada istorica ale carei inceputuri dateaza din anul 36420 i.Hr.

Potrivit unor scrieri ale lui Akhenaton si unor poezii care s-au scris despre el de-a lungul timpului, acesta a fost vizitat de fiinte care coborau din cer si care ii spuneau lui Akhenaton ce trebuia sa faca. Poate ca tocmai acesta este motivul pentru care a eliminat din Egipt simbolurile tuturor celorlalti zei si a implementat majoritatea schimbarilor pe care a continuat sa le faca.

O inscriptie timpurie il aseamana cu soarele, un soare mai maret decat stelele. Din momentul in care a devenit faraon, Akhenaton a ordonat eliminarea a tot ceea ce tine de iconografia zeilor anteriori. El a permis doar un singur simbol, si anume simbolul unui soare; mai exact, un disc solar cu brate ciudate sau razele orienate in jos.

Akhenaton pretindea ca este un descendent direct al lui Aton si, ca oricare alt faraon, Akhenaten se considera divin, ca este intruparea divinitatii; dar nu numai ca se considera zeu, ci intreaga natiune il vedea ca pe un zeu, venerandu-l si inchinandu-i-se ca atare.

In timpul domniei sale ca faraon, Akhenaten a facut numeroase modificari, dar a ordonat si construirea unei noi capitale, pe care a numit-o Amarna si pe care i-a inchinat-o soarelui.

Akhenaton si-a petrecut acolo urmatorii zece ani, perioada in care a instituit schimbari in arta si cultura. Una dintre cele mai notabile schimbari a reprezentat-o modul in care a fost pictat / zugravit public; lucru extrem de important, de altfel, intrucat, in iconografia egipteana, faraonii sunt reprezentati ca niste fiinte cu forma triunghiulara, umeri puternici si taliile foarte subtiri. Practic, erau reprezentati ca niste fiinte foarte puternice, asemenea unor eroi, lucru care reflecta puterea. Akhenaton, in schimb, nu a urmat acelasi tipar, dorind, spre deosebire de ceilalti faraoni, sa fie imortalizat asa cum era el intr-adevar.

Ideea ca Akhenaton a fost un pionier al unei religii monoteiste care, mai tarziu, a devenit iudaism, a fost analizata de catre diferiti oameni de stiinta. Unul dintre primii oameni de stiinta care au mentionat aceasta chestiune a fost Sigmund Freud. Altii au asemanat anumite aspecte ale relatiei dintre Akhenaton si Aten cu relatia, in traditia crestina, dintre Iisus Hristos si Dumnezeu. Analizele lor pun accentul pe o interpretare monoteista a Atenismului, nu pe o interpretare henoteista (o forma de cult intermediara intre politeism si monoteism).

Donald B. Redford a mentionat ca unii il percepeau pe Akhenaton ca pe un vestitor al lui Iisus.

” Inainte ca multe dintre dovezile arheologice din Teba si Tell el-Amarna sa devina disponibile si cunoscute, iluziile l-au transformat, uneori, pe Akhenaton intr-un profesor uman al adevaratului Dumnezeu, intr-un mentor al ui Moise, intr-o personalitate asemanatoare lui Hristos, intr-un filosof cu idei marete, poate chiar prea marete pentru vremea sa. Dar, pe masura ce realitatea istorica iese la iveala, aceste creaturi imaginare dispar una cate una. Exista destul de putine dovezi, sau poate chiar nu exista deloc, care sa sprijine ideea conform careia Akhenaton a fost un precursor al monoteismului in plina floare pe care il gasim in Biblie. Monoteismul din Biblia ebraica si cel din Noul Testament au avut propria dezvoltare – o dezvoltare care a inceput la mai mult de o jumatate de mileniu de la moartea faraonului.”

Redford a concluzionat:

Dar povestea din spatele lui Akhenaton este cu mult mai profunda decat ne-am putea imagina vreodata. Istoricul James Henry Breasted l-a considerat pe Akhenaton drept “primul individ din istorie” precizand, totodata ca acesta a fost unul dintre primii (daca nu chiar primul) monoteisti, poeti si oameni de stiinta.

In 1899, Flinders Petrie aprecia:

”Daca aceasta era o noua religie, inventata pentru a ne satisface conceptiile stiintifice moderne, nu am putut gasi nici macar un defect al acesui mod de percepere a sistemului solar. Cat de mult a inteles Akhenaton, nu putem spune; insa cu singuranta viziunea sa asupra lumii era atat de avansata pentru perioada in care a trait incat, in mod logic, astazi nu ar putea fi imbunatatita. Nu vom gasi nici o firimitura de superstitie sau de falsitate daca vom incerca sa descoperim acest cult, izvorat din vechiul Aton din Heliopolis (Orasul Soare), singurul Domn al universului.”

 

0 Shares
You May Also Like