Primele procesoare disponibile pe piata au fost scoase de Intel, un brand care a devenit iconic in istoria procesoarelor.
De la aparitia microprocesoarelor 4004 sau 8080 a trecut foarte mult timp si procesoarele sunt in prezent nu doar foarte diferite dar spre deosebire de cele amintite mai sus sunt si absolut incredibile.
Va trebui sa mentionam ca nu vom lista toate procesoarele de la Intel ci vom spune doar cate ceva despre cele mai importante procesoare care au facut istorie. In prezent istoria este scrisa de procesoarele i7 si daca nu puteti cumpara unul atunci in mod cert va veti permite calculatoare second hand i7.
Istoria procesoarelor Intel
Primul procesor de la Intel avea un singur chip si se numea 4004 iar data de aparitie a fost 15 noiembrie 1971. Acestea era un procesor pe 4 biti care avea un numar de aproximativ 2300 de tranzistoare si mergea la frecventa de 740 Hz.
Dupa toate aceste serii urmau si procesoarele cu 8 biti. Se va mentiona faptul ca primul calculator denumit IBM PC a avut un procesor Intel 8080.
Aparitia sa a avut loc in anul 1974 si avea o frecventa de 2 MHz si un numar de 6000 de tranzistoare. Toate aceste serii de procesoare au stabilit bazele din industrie si au devenit piatra aflata in capul topulului pentru constructiile de procesoare.
Urmatorul pas tehnlogic dar si logic este reprezentat de procesoarele care au 16 biti si care sunt introduse la finalul anilor 70 si la inceputul anilor 80 si care sunt mult mai bune comparativ cu predecesoarele lor. Este bine sa mentionam ca procesoarele 8086, 80186, 8088 si 90188 aveau 134000 tranzistoare au au aparut in anul 1982.
Istoria procesoarelor Intel : primul procesor pe 32 biti
Primul procesor cu 32 de biti si-a facut aparitia pe piata la finalul anilor 80 si au fost mai multe modele de astfel de procesoare care erau utilizate pe calculatoarele dinainte de pentium.
Primul procesor Pentium a aparut in anul 1993. Procesul acesta mergea la o frecventa de 60 MHz si avea o microarhitectura P5. Numarul de tranzistoare pe care le integra acest procesor era de 3.1 milioane.
Urmatoarele procesoare au fost Pentium Pro urmat de Pentiun II care au propulsat procesoarele in era arhitecturilor micro. Pentium pro avea variante cu frecvente mari. In perioada aceasta s-a lansat si brandul Celeron care erau o familie de procesoare ce vizau calculatoarele personale care aveau costuri mici.
Ulterior in 2005 a aparut si procesorul Pentium D care era primul procesor care avea doua nuclee. Procesoarele au ajuns la o frecventa de 3.8 GHz si s-au plafonat din cauza limitelor tehnice.
S-a identificat nevoia de a se continua cercetarea in alte directii si anume pentru dezvoltarea procesoarelor eficiente in ceea ce priveste consumul de energie. In acest timp au aparut si procesoarele cu 64 de biti care utilizau microarhitectura Net Burst. Cele mai multe procesoare din perioada aceasta au fost cu doua nuclee.
Pasul urmator a fost reprezentat de o serie de procesoare cu microarhitectura core. Prima astfel de tehnologie din istoria procesoarelor a aparut in anul 2006 si au aparut si procesoarele cu mai multe nuclee.