Despre marketing digital putem spune ca este comercializarea de produse sau servicii care utilizeaza tehnologii digitale, in principal pe Internet, dar include si telefoane mobile, publicitate grafica si orice alt mediu digital.
Dezvoltarea marketingului digital din anii 1990 si 2000 a schimbat modul in care brand-urile si intreprinderile folosesc tehnologia pentru marketing.
Pe masura ce platformele digitale sunt din ce in ce mai incorporate in planurile de marketing si in viata de zi cu zi si, intrucat oamenii utilizeaza dispozitive digitale in loc sa viziteze magazine fizice, campaniile de marketing digital devin din ce in ce mai raspandite si mai eficiente.
Care sunt metodele marketing-ului digital?
Metode de marketing digital, cum ar fi optimizarea motorului de cautare (SEO), marketingul motorului de cautare (SEM), marketingul continutului, marketingul influentei, automatizarea continutului, marketingul de campanie, marketingul bazat pe date, marketingul e-commerce, social media marketing, social media optimizarea, marketingul direct prin e-mail, publicitatea grafica, e-cartile si discurile optice si jocurile devin din ce in ce mai frecvente in tehnologia avansata.
De fapt, marketing-ul digital se extinde acum la canalele non-Internet care ofera medii digitale, cum ar fi telefoanele mobile (SMS si MMS), callback-ul si tonurile de apel mobile.
In esenta, aceasta extindere a canalelor non-Internet ajuta la diferentierea marketingului digital de marketingul online.
Exista o serie de modalitati prin care marcile pot utiliza marketing-ul digital pentru a-si aduce beneficii in eforturile lor de marketing.
Utilizarea marketingului digital in epoca digitala nu numai ca permite brand-urilor sa-si comercializeze produsele si serviciile, ci permite, de asemenea, suport online pentru clienti, prin intermediul serviciilor non-stop, pentru a face clientii sa se simta sustinuti si apreciati. Utilizarea interactiunii social media permite brand-urilor sa primeasca atat feedback pozitiv, cat si negativ din partea clientilor lor, precum si sa determine ce platforme media functioneaza bine pentru ei.
Ca atare, marketingul digital a devenit un avantaj sporit pentru branduri si companii.
Care este rolul marketing-ului digital?
Este acum obisnuit pentru consumatori sa posteze feedback online prin intermediul unor surse de media sociale, bloguri si site-uri web cu privire la experienta lor cu un produs sau o marca.
A devenit din ce in ce mai popular pentru intreprinderi sa foloseasca si sa incurajeze aceste conversatii prin intermediul canalelor lor de social media pentru a avea contact direct cu clientii si pentru a gestiona feedbackul pe care il primesc in mod corespunzator.
Comunicarile de tip word-of-mouth si dialogul face to face au adesea un efect mai mare asupra clientilor, deoarece nu sunt trimise direct de la companie si, prin urmare, nu sunt planificate.
Clientii au mai multe sanse sa aiba incredere in experientele altor clienti.
Exemple pot fi faptul ca utilizatorii social media impartasesc produse alimentare si experiente de mancare care evidentiaza anumite marci si francize.
Acest lucru a fost semnalat intr-un studiu cu privire la Instagram, unde cercetatorii au observat ca utilizatorii adolescenti de la Instagram au postat imagini ale experientelor legate de alimente in cadrul retelelor lor sociale, oferind publicitate gratuita pentru produse.
Planificarea digitala de marketing este un termen folosit in managementul de marketing. Descrie prima etapa a formarii unei strategii de marketing digital pentru un sistem de marketing digital mai larg.
Diferenta dintre planificarea digitala si cea traditionala de marketing consta in faptul ca utilizeaza instrumente si tehnologii de comunicare bazate pe digital, cum ar fi Social, Web, Mobile.
Cu toate acestea, ambele sunt aliniate cu viziunea, misiunea companiei si strategia de afaceri de ansamblu.