Cum functioneaza bitcoin?

0 Shares
0
0
0

Probabil cei care detin una sau mai multe monede bitcoin, se intreaba unde pot vinde bitcoin, insa exista si persoane care atunci cand vine vorba despre Bitcoin, isi doresc sa afle mai multe detalii, despre modul in care functioneaza Bitcoin de exemplu.

Daca va intrebati cum sa utilizati Bitcoin, studierea functionarilor sale interioare ar putea fi de ajutor. Poate ati descoperit ca intrebarile despre Bitcoin se refera mai des la ceea ce este, mai degraba decat la modul in care functioneaza Bitcoin. De fapt, aceste doua sunt legate inextricabil, intrucat definitia corecta a Bitcoin este completa numai dupa ce inveti ce il face sa bifeze.

Bitcoin functioneaza ca moneda digitala in inima sa, alimentat de codul sau si de convingerea comunitatii de utilizatori in valoarea sa. Acest lucru este similar cu monedele fiat, cum ar fi dolarul sau euro, care, de asemenea, nu sunt sustinute de lucruri fizice, deoarece valoarea lor este derivata din relatia dintre oferta si cerere.

Diferenta este ca nu exista un singur loc central de unde provine Bitcoin, in timp ce aceste monede provin de la bancile centrale. Aceasta proprietate se numeste descentralizare.

Bitcoin nu are nevoie de o agentie centrala care sa o protejeze, deoarece este deja protejat:

1) prin distribuire;

2) cu criptografie.

Distribuit inseamna ca fiecare computer din retea are o copie a registrului Bitcoin numit blockchain. Daca o persoana ar dori sa schimbe o parte din ea din orice motiv, toti ceilalti ar sti de unde provine aceasta schimbare, deoarece majoritatea are aceeasi copie. Aceasta va asigura ca nimeni nu manipuleaza blockchainul.

Protectia sa criptografica provine si din proprietatile blockchain-ului. Fiecare bloc este protejat de un hash, o functie matematica, ceea ce face aproape imposibila schimbarea datelor din acel bloc.

Chiar daca un actor rau intentionat ar schimba datele, am fi din nou la pasul 1 – toata lumea ar sti ca ceva s-a schimbat si nimeni nu va fi pacalit. Majoritatea ar refuza pur si simplu o astfel de schimbare.

Care este procesul Bitcoin? Pe scurt, unele dintre computerele (nodurile) care participa la acel sistem valideaza tranzactiile si concureaza intre ele intr-un proces numit minerit.

Ce este mineritul Bitcoin?

Mineritul Bitcoin este un proces de confirmare a tranzactiilor Bitcoin si de inregistrare a acestora intr-un registru distribuit. Este cea mai importanta procedura a intregii retele Bitcoin, deoarece securizeaza sistemul, asigura ca toata lumea actioneaza in mod corect si introduce noi Bitcoins in circulatie.

Desigur, nicio minerie nu ar avea loc fara mineri. Minerii din intreaga lume pastreaza descentralizata reteaua prin utilizarea de hardware si electricitate pentru a participa la sistem. La randul lor, acestea sunt recompensate cu comisioane de tranzactie si bitcoins proaspat mentionati. Aceste recompense stimuleaza minerii sa faca lucrarile si sa-si acopere cheltuielile.

Cum functioneaza mineritul Bitcoin?

Mai simplu, functioneaza astfel:

  • Minerii si-au configurat hardware-ul pentru a verifica tranzactiile de retea Bitcoin.
  • Tranzactiile verificate sunt incluse intr-un singur bloc de dimensiune de 1 MB la fiecare 10 minute.
  • Toate computerele din retea trebuie sa rezolve un puzzle criptografic complicat pentru a adauga un nou bloc blockchain-ului Bitcoin.
  • Primul computer care rezolva puzzle-ul adauga blocul si este recompensat cu Bitcoins.

In prezent, dupa ce un puzzle este rezolvat si un nou bloc adaugat la blockchain, minerul primeste o suma de 12,5 Bitcoins. Premiul scade in timp – se micsoreaza la jumatate la fiecare 210.000 de blocuri. Primii mineri au castigat 50 de bitcoini pe bloc, in timp ce in 2020 rata va scadea la 6,25 Bitcoins.

Retineti ca nu vor fi create mai mult de 21.000.000 BTC. Limita artificiala este necesara pentru a mentine deflationarea sistemului economic Bitcoin. In prezent, Bitcoins-urile proaspat batute actioneaza ca un stimulent pentru mineri sa mentina reteaua, iar suma va fi redusa treptat pana la extragerea tuturor celor 21 de milioane BTC.

Mineritul poate fi extrem de profitabil, mai ales ca Bitcoin continua sa aprecieze ca valoare. Minerii castiga, de asemenea, taxe de utilizator platite pentru tranzactiile lor. Cu toate acestea, uneori este posibil sa nu primeasca nici o recompensa, deoarece doar primul miner care rezolva puzzle-ul colecteaza premiul. Un astfel de sistem ii incurajeaza pe mineri sa formeze platforme miniere comune (ferme) unde toti membrii au aceeasi recompensa bloc, crescand astfel rentabilitatea acestora.

In 2025, 95% din totalul Bitcoins va fi extras, in timp ce restul va intra pe piata pana in 2140. Dupa aceasta data, minerii vor primi doar recompense pentru tranzactii ca recompensa, dar aceasta ar trebui sa fie o recompensa suficient de mare pentru a mentine reteaua merge.

0 Shares
You May Also Like