Ce este Aladura?

0 Shares
0
0
0

 Ce este Aladura?
Aladura ( ” Oameni Religiosi ” ) este un termen Yoruba pentru diferite biserici propovaduitoare de vindecare care s-au dezvoltat in Africa de Vest din 1918.

Date pe scurt
Data fondarii: c.1918-1930
Locul fondarii: Nigeria de vest
Fondator: diversi
Adeptii: aprox. 1 milion

Istorie, Secte si Credinte

Comunitatile anglicane au inflorit prin Yoruba intre 1895 si 1920, dupa sosire misionarilor. Miscarea Aladura a inceput in 1918 printre elita tanara in comunitatea crestina bine stabilita pe baza nemultumirii asupra formelor occidentale religioase, controlul european al bisericilor, si a lipsei de putere spirituala.Au fost, de asemenea, influntati de literatura de la mica Biserica din Philadelphia Faith Tabernacle US.

Epidemia de gripa mondiala din 1918 a precipitat formarea unui grup de rugaciune de laici anglicani la Ijebu-Ode, Nigeria; grupul a accentuat vindecare divina, protectie de rugaciune, si un cod moral puritan. Prin 1922 divergentele din practica anglicana a fortat separarea unui grup care a devenit cunoscut ca Faith Tabernacle, cu mai multe congregatii mici.

Extinderea principala a avut loc atunci cand un profet-vindecator, Joseph Babalola (1906-1959), a devenit centrul unei miscari de vindecare-divina in masa in 1930. Religia Yoruba a fost respinsa, iar caracteristicile penticostale care au fost suprimate sub influenta Statelor Unite au fost restaurate.

Opozitia de la conducatorii traditionali, guvern, si biserici-misiune a condus miscarea de a solicita ajutor de la Biserica Penticostala Apostolica din Marea Britanie. Misionarii au ajuns in 1932, iar miscarea Aladura s-a raspandit si s-a consolidat ca Biserica Apostolica.

Dar probleme au aparut la utilizarea misionarilor de medicamente din vest- in mod clar- contrar doctrinelor de vindecare-divina- excluderea lor de poligami, si afirmarea lor de control deplin asupra miscarii. Deci, in 1938-1941 Babalola si (mai tarziu Sir) Isaac Akinyele a format Biserica Apostolica Hristos, care, prin anii 1960 a avut 100.000 de membri si propriile scoli si s-au raspandit si in Ghana. Biserica Apostolica a continuat legatura cu omologul sau britanic; alte secesiuni au produs mai multe biserici ” apostolice “.

Societatea Heruvim si Serafim a fost fondata de catre Moise Orimolade Tunolase, un profet Yoruba si Christiana Abiodun Akinsowon, o femeie anglican care a avut viziuni cu si transe. In 1925-1926 au format societatea cu doctrinele de revelatie si vindecare divina, inlocuind farmecele traditionale si medicina. Ei s-au separat de anglicane si alte biserici in 1928. In acelasi an fondatorii s-au despartit, si alte diviziuni au produs mai mult de 10 sectiuni majore si mai multe minore , care s-au raspandit pe scara larga in Nigeria si Benin (fosta Dahomey), Togo si Ghana.

O miscare mai mica, de auto-ajutor Aiyetoro (” oraș fericit “), a fost construita pe piloti pe o laguna pe un banc de nisip la est de Lago de catre un grup persecutat de Heruvim si Serafim in 1947. Barbatii si femeile au trait separat, moraluri stricte au fost puse în aplicare, comunism economic radical si diverse activitati de afaceri sofisticate a dus la o mare prosperitate pentru mai mult de 2.000 de membri, si s-a crezut ca s-a cucerit moartea. Dar, prin anii 1970 au aparut disensiuni interne, si impulsul utopic initial disparuse.

Biserica Domnului (Aladura) este cea mai mare miscare Aladura. Ea a fost fondata de catre Iosia Olunowo Oshitelu, un catehet anglican si profesor, ale carui viziuni neobisnuite , posturi si devotiuni a dus la concedierea sa in 1926.

Prin 1929 el a predicat judecata pe idolatrie, farmece native si medicamente, profetii spuse si vindecarea prin rugaciune , post si apa sfintita. Biserica Domnului (Aladura), care s-a fondat la Ogere in 1930, s-a extins la nord si Nigeria de est , Ghana, Liberia, Sierra Leone si dincolo de Africa – New York si Londra – unde o serie de alte congregatii Aladura s-au intalnit.

Evolutia de la anii 1970 a inlocuit forma Aladura cu miscari penticostale de renastere influentate de modele americane, cum ar fi Biserica misiunii lui Dumnezeu in orasul Benin, si cu miscari ” stiinta spirituala “. Acesta din urma satisface nevoile similare ca Aladura prin oferirea de cunostinte semi-secrete a modului de a dobandi putere spirituala, si sunt modelate pe exemple din afara crestinismului, cum ar fi Subud si rozicrucienii, care au fost prezenti de mult in Nigeria.

Miscarea Aladura continua sa creasca si include multe secesiuni mici, grupuri efemere, proorocii cu una sau doua congregații si practicieni de vindecare din Africa de Vest, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii.

Practici

Practicile Aladura sunt un amestec de ritualuri anglicane si africane. In Biserica Domnului (Aladura), de exemplu, ministrilor li se dau un toiag de fier lung, buclate la la un capat, ca parte din însemnele lor de birou. Simbolizează puterile profetului.

Un profet atinge obiectele pe care le consacra aduse de oameni care vin pentru rugaciuni si sesiuni de vindecare. Rozariile sunt folosite pentru a consacra apa sau sa roage psalmii. Vesmintele si robele sunt folosite pe scara larga.

0 Shares
You May Also Like