Vin natural de casa – cand e bine sa culegi strugurii?

Vin natural de casa – cand e bine sa culegi strugurii?

0 Shares
0
0
0

In afara de viticultori, exista o multime de oameni care isi fac propriul vin acasa. Aceasta practica exista de mii de ani. Ingredientul de baza utilizat sunt, de obicei, strugurii, dar este foarte posibil sa se faca vin cu orice tip de fructe.

Un vin este natural, indiferent care este soiul sau de struguri, fie ca este unul sau un amestec de mai multi. Pentru a face un vin natural, deci numai pe baza de struguri, calitatea recoltei este esentiala.

Cum se face o taiere a vitei de vie?

Butasii de vita de vie nu sunt complicat de realizat. Se desfasoara in doua operatii. Mai intai trebuie sa iei si sa pregatesti butasii dupa caderea frunzelor, apoi sa le plantezi intr-un vas sau in pamant. Efectuarea butasilor dintr-o vita buna, iti va permite sa o inmultesti foarte usor si ieftin.

Maturitatea optima va fi momentul in care cantitatea de zahar este cea mai mare. Strugurii rosii se vor colora, iar strugurii albi vor deveni transparenti.

Dupa aceasta perioada, evolutia strugurilor va incetini. Prin urmare, este de dorit sa se evalueze gradul de coacere a strugurilor prin analiza zaharului. Refractometrul este, prin urmare, cel mai simplu instrument disponibil pentru viticultori. Dar se poate intampla ca masurarea zaharului sa nu fie suficienta.

Maturitatea dorita a strugurilor nu este maturitatea fiziologica corespunzatoare capacitatii de germinare a semintelor de struguri. Maturitatea va fi momentul in care exista cel mai mult tanin in pielea strugurilor. Astfel, toti acesti parametri trebuie luati in considerare pentru a decide perioada optima. Pentru un vin rosu, viticultorul va prefera sa se concentreze asupra aromelor si taninurilor.

Cand sa recoltezi strugurii?

O recolta buna se face la maturitate. Trebuie doar sa gusti, sa decizi momentul potrivit.  Sucul unei probe de struguri este testat in mod regulat folosind un refractometru, un mic dispozitiv optic care masoara nivelul zaharului.

Multi viticultori merg chiar mai departe: gusta strugurii. Chiar daca este necesara recoltarea conform cifrelor obtinute prin analiza, acesti viticultori nu vor recolta pana cand nu vor gasi ca strugurii au gustul dorit si un bun echilibru intre zahar si aciditate. Unii oameni merg atat de departe incat sa observe culoarea boabelor si asteapta pana cand au o culoare cafenie. Altii merg chiar pana la gustul boabelor si asteapta pana cand duritatea puternica dispare.

Este clar ca cei care recolteaza la maturitate optima produc vinuri de calitate si bine echilibrate. In ceea ce priveste strugurii negri, viticultorii musca si din pielea strugurilor pentru a verifica calitatea taninurilor. Acestea vor juca un rol crucial in potentialul de conservare a vinurilor.

Zdrobirea strugurilor

Scopul zdrobirii este de a sparge pielea strugurilor, astfel incat sucul sa tasneasca si sa elibereze pulpa, fara a zdrobi semintele, pentru a favoriza macerarea. Boabele zdrobite sunt pulpa dulce a sucurilor si a cojilor de struguri numite must.

In trecut, zdrobirea se facea calcand strugurii, dar astazi poti folosi zdrobitor de struguri manual sau un zdrobitor de struguri cu desciorchinator, care sunt masini care sparg boabele strugurilor, facand cat mai putin rau pielii si eliberand mustul.

0 Shares
You May Also Like