De câte tipuri sunt bateriile pentru panouri fotovoltaice

De câte tipuri sunt bateriile pentru panouri fotovoltaice

0 Shares
0
0
0

Bateriile pentru panouri fotovoltaice, cunoscute și sub denumirea de acumulatori solari sau baterii solare, sunt componente esențiale ale unui sistem de energie solară cu stocare. Acestea sunt folosite pentru a păstra excesul de energie electrică produs de panourile solare în timpul zilei și pentru a o utiliza în perioadele în care producția de energie solară este redusă sau inexistentă, cum ar fi pe timp de noapte sau în condiții meteorologice nefavorabile. Există mai multe tipuri de baterii utilizate în sistemele fotovoltaice, fiecare având caracteristici specifice.

 1. Baterii cu plumb-acid (Pb-acid):

Bateriile cu plumb-acid sunt cele mai vechi și mai răspândite tipuri de baterii utilizate în sistemele fotovoltaice. Acestea sunt disponibile în două variante principale: baterii cu electrolit lichid și baterii cu electrolit gelificat. Caracteristicile principale ale bateriilor cu plumb-acid includ:

 • Cost redus: Bateriile cu plumb-acid sunt relativ ieftine, ceea ce le face atractive pentru instalările cu buget limitat.
 • Durată de viață medie: Durata de viață a acestor baterii panouri fotovoltaice este de aproximativ 5 până la 15 ani, în funcție de calitatea și utilizarea lor.
 • Eficiență moderată: Bateriile cu plumb-acid au o eficiență moderată, ceea ce înseamnă că pot pierde o parte din energia stocată în timpul ciclurilor de încărcare și descărcare.
 • Mentenanță necesară: Aceste baterii necesită întreținere regulată, inclusiv verificarea nivelului de electrolit și curățarea bornelor.
 1. Baterii cu litiu-ion:

Bateriile cu litiu-ion sunt tot mai populare în sistemele solare, datorită caracteristicilor lor superioare. Acestea sunt cunoscute pentru eficiență, durată de viață lungă și densitatea mare de energie. Principalele caracteristici ale bateriilor cu litiu-ion includ:

 • Eficiență ridicată: Bateriile cu litiu-ion au o eficiență superioară față de bateriile cu plumb-acid, ceea ce înseamnă că pierderile de energie sunt minime.
 • Durată de viață lungă: Aceste baterii au o durată de viață mai lungă, de obicei, peste 10 ani, și pot rezista unui număr mare de cicluri de încărcare și descărcare.
 • Fără întreținere: Bateriile cu litiu-ion nu necesită întreținere regulată și nu trebuie să fie verificate pentru nivelul de electrolit.
 • Densitate mare de energie: Aceste baterii au o densitate mai mare de energie, ceea ce înseamnă că pot stoca mai multă energie într-un spațiu mai mic.
 1. Baterii cu fosfat de fier și litiu (LiFePO4):

Bateriile LiFePO4 sunt o subcategorie de baterii cu litiu-ion, cunoscute pentru siguranța lor și pentru faptul că sunt prietenoase cu mediul înconjurător. Acestea au caracteristici precum:

 • Siguranță ridicată: Bateriile LiFePO4 sunt considerate mai sigure decât alte tipuri de baterii cu litiu-ion, deoarece au o temperatură de funcționare mai scăzută și sunt mai puțin susceptibile la fenomenul de înflăcărare termică.
 • Durată de viață lungă: Aceste baterii au o durată de viață lungă, comparabilă cu bateriile cu litiu-ion.
 • Eficiență bună: Bateriile LiFePO4 au o eficiență bună și pot rezista unui număr mare de cicluri de încărcare și descărcare.

Sistemele fotovoltaice, cunoscute și sub denumirea de sisteme solare fotovoltaice (PV), reprezintă o tehnologie inovatoare și ecologică care transformă energia solară în electricitate utilizabilă. Aceste sisteme sunt compuse din panouri solare, care sunt echipate cu celule fotovoltaice capabile să convertească lumina solară în curent electric continuu (CC).

Invertorul transformă apoi acest CC în curent alternativ (CA), care poate fi folosit pentru a alimenta case, clădiri sau rețeaua electrică. Sistemele fotovoltaice sunt o soluție durabilă și eficientă energetic pentru producerea de electricitate, contribuind la reducerea emisiilor de carbon, la economisirea energiei și la reducerea facturilor de energie. Acestea pot fi instalate pe acoperișuri, pe sol sau în diverse alte locații, aducând beneficii semnificative atât pentru proprietarii de locuințe, cât și pentru mediu.

0 Shares
You May Also Like