Artarii (din familia Aceraceae) au peste 100 de specii de arbori si arbusti distribuiti in principal in regiunile temperate ale emisferei nordice (America de Nord, Europa, Asia).).
Vazute la sfarsitul secolului al XVIII-lea in Japonia, China si Coreea, unde cresc in mod spontan pe marginile padurilor, in luminisuri si sub tufe, primele exemplare au fost introduse in Europa in jurul anului 1820.
Caracteristici speciale ale artarului japonez
Renumite pentru culorile lor de toamna, artarii japonezi raman caracteristici gradinilor de inspiratie asiatica. Cu toate acestea, ei stiu sa se adapteze la alte stiluri de gradina si pot decora terase si balcoane. In ciuda reputatiei lor, acestia sunt usor de cultivat atata timp cat preferintele lor sunt respectate.
Artarul japonez apare, in functie de soi, sub forma unui arbust sau a unui copac mic. Frunzele sunt impartite in lobi mai mult sau mai putin adanci, unele soiuri au frunzis lacinat care evoca o dantela foarte fina. Culoarea frunzelor variaza de la verde fraged la verde bronz, violet sau rosu negricios, galben auriu sau verde, in functie de soi.
In general, artarii japonezi prefera atmosfere de tufis si situatii semi-umbrite care se gasesc adesea in gradini urbane mici, dar soiurile cu frunze rosu-violet sunt mai colorate la soare. Ei tolereaza majoritatea solurilor, cu exceptia celor prea calcaroase, cu predilectie pentru solurile drenate, bogate in humus si care raman racoroase vara. Rezista la inghet cel putin pana la -15° C.
Sfaturi de plantare a artarului japonez
Un artar japonez rosu este livrat in ghivece. Daca este posibil sa le comanzi pe tot parcursul anului, prefera plantarea toamna sau primavara devreme.
Recuperarea este favorizata intr-un sol excavat anterior, lipsit de ierburi nedorite si pietre mari si imbunatatit, daca este necesar, prin adaugarea de compost de frunze, sol de ghiveci de tip „plantatie” si materie organica de tip „Vermicompost”.
Inmoaie planta cu ghiveciul intr-un lighean cu apa, astfel incat radacina sa fie bine inmuiata. Pune-l usor si slabeste radacinile daca se intorc spre fundul recipientului. Aseaza radacina astfel incat sa fie la acelasi nivel cu suprafata naturala a solului. Adauga apa abundent la plantare. Mulcirea scoartei, a frunzelor moarte sau a pleavei de canepa mentine umiditatea solului mai mult timp.
3 sfaturi pentru plantarea unui artar intr-un ghiveci:
– Prefera o varietate cu dezvoltare moderata, chiar daca in termeni absoluti, toti artarii japonezi pot fi potriviti.
– Alege un recipient de cel putin 45 pana la 50 cm in diametru si adancime, cu care vei captusi fundul cu un strat de drenaj (cum ar fi bilele de lut expandat).
– Pregateste un amestec de sol: o treime din sol vegetal, o treime din solul plantat si o treime din solul de erica pentru a obtine cel mai bun substrat.
Cu ce plante sa il asociezi?
Planteaza artari japonezi rosii singuri, in grupuri sau in combinatie cu plante cu cerinte similare, cum ar fi Camellia, Hortensiile si alte plante de pamant de erica.
Datorita cresterii moderate si a preferintei lor pentru situatii semi-umbrite, artarii japonezi constituie plante de prim rang pentru ornamentarea gradinilor orasului, curti, terase si balcoane mari.