Din cauza circuitelor de la interior, led-urile nu sunt compatibile intotdeauna cu switch-urile (intrerupatoarele) de diminuare a luminii (dimming switches).
In unele cazuri, intrerupatorul trebuie schimbat, daca doresti sa folosesti un bec cu led. In altele, vei plati ceva mai mult pentru un bec cu LED, compatibil cu intrerupatorul tau. Vrei becuri economice la preturi foarte bune? Intra pe Lanterne.ro!
Majoritatea intrerupatoarelor ce pot diminua lumina livrata, au fost concepute pentru becurile incandescente si functioneaza prin “taierea” cantitatii de electricitate trimisa la bec.
Cu cat mai putina electricitate consuma, cu atat becul va lumina mai putin. Dar, o data cu aparitia led-urilor, nu mai exista o corelare directa intre luminozitate si energia consumata.
Daca ti-ai dori ca led-ul tau sa poata avea o luminozitate reglabila printr-un intrerupator, trebuie sa faci cateva lucruri: gaseste led-uri compatibile cu intrerupatoarele traditionale sau schimba-ti actualul intrerupator cu unul compatibil LED.
Atunci cand cumperi un bec cu led, trebuie sa te asiguri ca stii foarte bine cu ce fel de intrerupator vrei sa-l folosesti si mai ales daca acesta are posibilitatea de a reduce energia electrica livrata (pentru a regla luminozitatea becului), iar daca nu stii aceste lucruri, pur si simplu cauta un led deja compatibil cu astfel de interupatoare clasice, concepute initial pentru becurile incandescente.
Vanzatorul de la magazin, ar trebui sa iti poata da toate detaliile si explicatiile necesare, in asa fel incat sa faci alegerea potrivita.
Nu toate instalatiile de iluminare ar trebui sa foloseasca becuri cu LED.
A stii unde este in regula sa plasezi un led si unde nu, te va asigura ca becul ales, este cel mai potrivit pentru spatiul respectiv. Probabil ca stii deja ca becurile cu LED sunt mult mai reci decat cele incandescente, dar asta nu inseamna ca nu produc deloc caldura.
Becurile cu led se incalzesc si ele, dar caldura este eliberata si indepartata din bec cu ajutorul unei baze de racire (la baza becului). De acolo, toata caldura se disipeaza in aer iar becul cu led ramane rece, fapt datorita caruia are si o viata atat de lunga in comparatie cu a unui bec incandescent.
Aici intervine o problema: becul are nevoie asadar sa elibereze caldura produsa. Daca un bec cu led este montat intr-o instalatie ce nu se poate ventila (este inchisa), caldura nu va avea unde sa se duca, iar durata de viata a becului LED se va scurta intr-un mod dramatic, de la cativa ani la doar cateva luni sau chiar saptamani.
De aceea, nu putem recomanda montarea becurilor cu led in carcase foarte mici, unde nu se poate disipa caldura (cum ar fi becurile pentru iluminat stradal), pentru ca durata lor de viata se va scurta foarte mult.
Pentru aceste locuri, se recomanda folosirea unor becuri speciale cu LED, produse exact pentru acest gen de spatii.
Aceste becuri, sunt insa ceva mai scumpe, decat becurile cu led normale. Tine cont intotdeauna de zona de montare, atunci cand cumperi becuri cu led si monteaza-le numai acolo unde pot functiona in parametri optimi.