Ecografiile abdominale utilizeaza unde sonore pentru a crea imagini ale structurilor si fluxul sanguin in abdomen. Aceste imagini cu ultrasunete reprezinta o modalitate utila de a examina rinichii, pancreasul, vezica biliara, conductele biliare, splina, ficatul sau aorta abdominala alte vase de sange ale abdomenului si alte structuri din abdomen.
Imagistica cu ultrasunete implica trimiterea in corp a undelor sonore de inalta frecventa. Aceste valuri reflecta organele si alte structuri din interiorul corpului. Un receptor receptioneaza apoi aceste semnale de raspuns. Este posibila crearea de imagini prin analizarea datelor pe care aceste semnale le creeaza.
Abdomenul contine multe parti importante ale corpului care necesita adesea monitorizare. Imagistica cu ultrasunete este importanta pentru a ajuta doctorii sa identifice problemele din abdomen, cum ar fi apendicita sau pietrele la rinichi.
Procedura
O scanare cu ultrasunete necesita de obicei putina pregatire. Detaliile precise de pregatire vor varia in functie de natura problemei si de medic. Un medic poate sfatui sa nu manance sau sa bea pana la cateva ore inainte de scanare. Pentru a efectua un ultrasunete abdominala, o persoana se afla asezata pe spate pe masa de examinare, cu fata in sus.
Procedura implica utilizarea unui traductor. Acesta este un dispozitiv de tip bagheta care trimite undele de inalta frecventa in corp si prelucreaza semnalul de raspuns. Inainte de a incepe, medicul va aplica un gel pe pielea abdominala. Acest lucru permite ca undele sonore sa treaca mai eficient prin abdomen, eliminand buzunarele mici de aer care ar putea interfera. Gelul este pe baza de apa si este usor de curatat dupa procedura.
Medicul va plasa apoi traductorul pe abdomen. Acesta va muta dispozitivul in jurul zonei pentru a crea o imagine mai buna a abdomenului. Traductorul poate apasa usor pe abdomen, dar procedura nu trebuie sa se simta inconfortabil. Anumite tipuri de ultrasunete pot crea sunete in timpul procedurii. De exemplu, ultrasunetele Doppler vor emite sunete ca raspuns la orice modificare a fluxului sanguin.
Acest proces va continua pana cand imaginea cu ultrasunete va contine o cantitate suficienta de detaliu pentru scopul propus. Este posibila afisarea imaginii ultrasunete imediat si efectuarea de fotografii pentru examinare ulterioara. Dupa terminarea ultrasunetelor, medicul va curata orice gel ramas din pielea abdominala. Procedura ar trebui sa dureze 30-45 de minute pana la finalizare.
Medicul va trimite imaginile cu ultrasunete unui radiolog pentru analiza. Radiologii sunt specialisti care pot analiza imagini din raze X si teste cu ultrasunete. Ei vor trimite rezultatele analizei lor inapoi la medic, care le poate folosi pentru a face un diagnostic.
Beneficii ale ecografiei abdominale:
- Cele mai multe scanari cu ultrasunete sunt neinvazive (fara ace sau injectii).
- Ocazional, un examen cu ultrasunete poate fi temporar incomod, dar nu ar trebui sa fie dureros.
- Ecografia este disponibila pe scara larga, usor de utilizat si mai putin costisitoare decat alte metode imagistice.
- Imagistica cu ultrasunete este extrem de sigura si nu utilizeaza nici o radiatie ionizanta.
- Scanarea cu ultrasunete ofera o imagine clara a tesuturilor moi care nu apar bine pe imaginile cu raze X.
- Ecografia ofera imagistica in timp real, facandu-l un instrument bun pentru ghidarea procedurilor minim invazive, cum ar fi biopsiile acului si aspiratia fluida.
Asadar, acum ca stii cum se realizeaza o ecografie abdominala, este indicat sa vezi preturi pentru ecografia abdominala pe Cardio Clinic, aceasta fiind una dintre cele mai renumite clinici medicale din tara, si dispunand de echipamente medicale de ultima generatie. Astfel, vei vedea cum ti se prezinta organele interne si vei putea scapa de grija ca ficatul iti este marit sau ca ai pietre la rinici, etc.