Aceasta minunata floare rosie este planta care ne incinta privirile in fiecare sezon de iarna, prevestind venirea Craciunului si este cea mai spectaculoasa specie din genul “Euphorbia”.
Steaua Craciunului sau in popor “Craciunita”, reprezinta unul dintre cele mai daruite obiecte in periodada aceasta Sfanta de Craciun. Aceasta planta face parte din categoria de cadouri de Craciun ieftine, fiind extrem de populara si de iubita.
Desi este o planta decorativa superba care contribuie la creerea unei atmosfere magice de Craciun, din pacate, de cele mai multe ori, datorita unei ingrijiri necorespunzatoare are o viata scurta.
Astfel, daca ai de gand sa daruiesti o Poinsettia, sau ai primit o astfel de planta in dar si vrei sa stii cum sa ai grija de ea, iata cateva sfaturi in cele ce urmeaza.
Puneti floarea intr-o camera racoroasa dar care sa nu fie totusi rece, unde exista draperii ce filtreaza soarele. Planta trebuie stropita putin, stropitul in exces este una din cauzele cele mai raspandite pentru moartea acestei plante, mai ales pe parcursul lunilor de iarna cand aceasta creste mai greu.
Cresterea Poinsettiei poate fi stimulata prin ingrasaminte chimice pe care le puteti gasi la magazinele de profil, amintind aici in principal potasiul sau azotul.
In decembrie, este perioada de “inflorire” maxima a plantei. Atunci ea are nevoie de udare si ingrijire. Aveti grija sa nu o treceti brusc de la temperaturi joase la temperaturi ridicate sau vice-versa. Acest soc termic va duce la caderea frunzelor.
Atunci cand cumparam planta, trebuie sa ne asiguram ca nu prezinta urme de frunze ofilite sau patate, altfel riscam sa luam o planta care nu va rezista, indiferent de grija noastra pentru ea. De asemenea, nu puneti planta in lumina soarelui pentru a nu risca sa-i ofiliti din vreme frunzele iar planta slabita astfel, probabil ca nu va rezista peste iarna.
Plasati floarea undeva la umbra si abia dupa 2 saptamani intr-un loc cu umbra partiala, iar la final o puteti expune complet in lumina soarelui, procedeu ce ajuta planta sa se intareasca si sa se obisnuiasca cu mediul si conditiile locului unde o expuneti.
Este bine sa o introducem in mediul calduros din locuinte treptat: intai pe balcon, apoi intr-o camera mai racoroasa, unde sunt in jur de 15 grade si apoi, in camera undeva va sta definitiv sau pe termen lung. In acest fel, acomodarea Poinsettiei se va face treptat si optim, fara efecte nedorite.
Pe scurt, feriti planta de socuri termice si curenti de aer rece, si nu uitati sa ii asigurati o temperatura intre 15 – 20° C.
Udati planta daca pamantul in care se afla planta este uscat la atingere insa NU udati excesiv planta si nu ii permiteti sa stea permanent in apa.
Taiati frunzele dupa perioada de “inflorire” si inaintea perioadei de repaus ( in februarie-martie).
Urmand mini-sfaturile de mai sus, veti avea cea mai fericita Poinsettia care va va incanta de la un an la altul cu frumusetea sa, iar daca pe langa toate aceste lucruri ,darundu-i si dragostea si atentia de care are nevoie, cu siguranta aceasta va ramane la fel de frumoasa si inflorita ca in prima zi.