Sfaturi de depozitare a produselor pentru vanzare

Sfaturi de depozitare a produselor pentru vanzare

0 Shares
0
0
0

Sfaturi de depozitare a produselor pentru vanzare
Pentru ca toti cei care au magazine sa poata deveni antreprenori de succes este bine ca in afara de amplasarea corecta a magazinului sa tina cont si de modul in care isi pun produsele pe rafturi metalice.

Activitatea pentru organizare a spatiului din magazine include si o serie de directii, printre care si alegerea tipului sau a nivelurilor de prezentare pentru produsele din rafturi si pentru stabilirea unei suprafete optime care va fi ocupata de toate marcile, produsele si categoriile de produse.

Pentru aranjarea produselor pe rafturi se va tine cont de mai multe criterii. De exemplu este recomandat ca pe rafturile de sus sa fie plasate  produsele care sunt mai scumpe, si pe rafturile de jos se gasesc marfurile care au preturi mai mici. E de dorit ca toate produsele sa fie aranjate tinand cont de pret, de la stanga catre dreapta si de la cel mai scump catre cel mai ieftin.

Antreprenorii care lanseaza ori care dezvolta afaceri in comert trebuie sa apeleze la mai multe trucuri pentru amenajare tinand cont si de psihologia clientilor. Expertii in merceologine spun ca in magazine cumparatorii tind sa se orienteze in general catre dreapta.

In general, clientii vor produse care sa fie necesare precum laptele, painea si altele si de aceea trebuie sa fie distribuite in spatiul de vanzare astfel incat sa determinati consumatorii sa treaca prin toata suprafata magazinului ca sa poata ajunge la produsele dorite fara sa se creeze sentimentul ca se plimba in mod inutil in magazine.

Produsele pot sa fie prezentate cu ajutorul gondolelor. O gondola este un corp de mobilier pe mai multe niveluri, unde sunt etalate marfurile puse spre comercializare in unitati comerciale. Cei care se ocupa de amenajare au doua posibilitati de amplasare pentru produse: pe verticala sau pe orizontala.

Daca produsele sunt prezentate pe verticala atunci categoria de produse ori marca beneficiaza si de o amplasare pe intreaga inaltime a mobilierului si asta presupune ocuparea pe verticala a mai multor niveluri.

Pentru ca diferitele niveluri nu au cum sa aiba acelasi grad de atractivitate daca produsele sunt prezentate pe verticala veti mari rentabilitatea lor. Un dezavantaj este ca oamenii au tendinta sa priveasca suprafata de expunere in primul rand pe orizontala si o astfel de amenajare nu permite mai mult de un contact vizual cu respectiva suprafata.

Prezentarea pe verticala e in general preferabila fata de cea pe orizontala in conditiile in care linearul global este important pentru ca produsul sa fie perceput.

Avantajele prezentarii produselor pe verticala sunt: mersul incetinit al clientilor si faptul ca ii obliga pe acestia sa parcurga cu privirea intreaga inaltime a gondolei cu scopu de a descoperi produsele pe care le cauta.

Acest tip de amenajare permite clientilor sa observe produsele pe care altfel nu le-ar vedea. Un produs poate sa fie prezent pe fiecare nivel de vanzare si clientul va percepe produsul la nivel de vedere si il va cumpara de la nivelul mainilor.

Amenajarea pe verticala va da impresia de luminozitate si de ordine si de aceea este recomandata in magazine.

 

0 Shares
You May Also Like