Inainte de perioada Victoriana, cuvantul “rochie” se refera, de obicei, la un mod general de imbracaminte, atat pentru barbati cat si pentru femei, la fel cum se reflecta si astazi in expresiile “ rochie de seara”, “rochie de zi”,”rochie de calatorie”, si asa mai departe.
La momentul respectiv, cel mai des folosit cuvant pentru imbracamintea unei femei a fost “rochia”. In lumea antica, de exemplu, in Grecia Antica si in Roma, atat barbatii cat si femeile purtau o imracaminte asemanatoare rochiei, denumita generic “tunica”.
Din aceasta s-au dezvltat rochia clasica, puratat de femei, dar si sutana sau Fustanella, imbracaminte dedicata sexului masculin, fiind purtata de catre preoti si soldati. O tunica antica greceasca, care appare pe Charioteerul din Delphi, a inspirat un designer de rochii din anii 20, Mariano Fortuny, pentru a crea rochia Delphos in 1907.
Rochiile si moda pot fi folosite nu doar pentru a simboliza cultura, religia sau spiritualitatea, ci pot fi folosite si ca instrumente de oprimare si eliberare. Pentru multi dintre noi, rochia este o expresie a personalitatii, a credintei, a alegerii si a identitatii.
In ceea ce priveste tendintele, tipurile de rochii s-au schimbat de multe ori. In cele mai vechi timpuri din India, barbatii purtau dhoti sau kurta, in timp ce femeile purtau Saree sau lehnga. Apoi a aparut camasa pentru barbati si costumele de salwar pentru femei. Culorile si taieturile au fost cele care au schimbat vizibil modelul rochiilor.
Fie in culori inchise sau deschise, fie din doua sau trei piese, fie largi sau fie pe corp, rochiile au avut mereu rolul de a infrumuseta orice trup.
Desi in primele ei forme, in secolul XIX, rochia avea maneci lungi si gat inalt, in anii 60, erau in trend rochiile scurte. In prezent, nu lungimea unei rochii este cea care se face remarcata, ci print-urile indraznete si cusaturile iesit din comun.
In anul 2017, bumbacul a fost materialul preferat al designerilor, care au recomandat adoptarea unor combinatii mai putin banale. Astfel, acestia au mizat pe tinute alcatuite din pantofi cu talpa joasa si rochii lungi, rochii din material fluide si lejere, purtate in combinatie cu sandale de tip gladiator sau rochii pe corp, purtate cu panofi cu un toc cat mai impunator.
Vara anului 2017 a fost marcata de schimbari constant in ceea ce priveste rochiile, astfel incat marile case de moda au optat pentru diferite print-uri indraznete, care scot orice femeie din tipar. Dungile colorate, umeri lasati sau taieturi lejere, au facut ca anul 2017 sa fie unul dintre cei mai inventive ani in materie de rochii.
Spre exemplu, culorile puternice precum galben sau rosu, au fost vedete in cadrul celor mai mari case de moda care au propus modele de rochii impresionante. In acelasi timp,si rochia de tip “camasa” a fost in tendinte in anul 2017, putand fi accesorizata cu usurinta cu ajutorul unui brau sau a unor bocanci viu colorati.
Asadar, industria rochiilor se adapteaza tendintelor in fiecare sezon, oferindu-le femeilor sansa sa straluceasca si sa iasa in evidenta la orice eveniment.