O autorizatie psi este de fapt un act administrativ emis in baza legii de catre ISU (Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta), iar rolul sau este acela de a dovedi faptul ca o constructie indeplineste criteriul de securitate la incendiu, in urma anumitor verificari de teren si in urma obtinerii unor documente.
Antreprenorii care au nevoie de o asemenea autorizatie pentru ca afacerea lor sa poata sa functioneze perfect legal, trebuie sa apeleze la ajutorul unei echipe de specialisti care sa ii ajute sa obtina cat mai rapid autorizatia.
O firma de acest gen se va ocupa de realizarea dosarului care trebuie depus la Inspectoratul pentru Situati ide Urgenta, insa pentru asta va fi nevoie de intocmirea anumitor documente care sa dovedeasca constructia cladirii, iar aici discutam despre certificatul de urbanism, autorizatia de constructie, procesul verbal de terminare a lucrarilor.
Pentru ca specialistii firmei care se ocupa de obtinerea unui asemenea document important sa poata finaliza dosarul, acestia mai au nevoie si de anumite documente de calitate a instalatiilor cu rol de securitate la incendiu.
Deasemenea, mai este necesara si o lista a tuturor materialelor folosite cu rol de securitate la incendiu si nu numai. Mai sunt necesare procesele verbale care dovedesc faptul ca s-au folosit doar materiale si instalatii cu rol de securitate la incendiu, dar si alte probe de laborator daca este cazul.
Asadar, pentru obtinerea unei autorizatii psi sunt necesare toate aceste documente, si este necesar un timp de asteptare pentru ca specialistii de la ISU vor trebui sa analizeze cu atentie fiecare dosar in parte.
Un amanunt foarte important care trebuie amintit in acest articol este acela ca exista situatii in care anumite cladiri nu doar ca au nevoie de un aviz psi sau de o autorizatie psi, ci este posibil sa aiba nevoie de ambele documente psi.
Constructiile care au nevoie de amenajari necesita ambele documentatii (aviz psi si autorizatie psi), iar aici amintim cladirile si spatiile amenajate in cladiri, cladirile civile subterane, spatiile publice, iar exemplele pot continua.
Exista situatii in care anumite cladiri au nevoie doar de o autorizatie psi, iar aici discutam de exemplu despre constructiile sau amenajarile temporare in aer liber pentru intruniri si spectacole.
In cazul in care exista antreprenori care nu stiu sigur daca firma lor are nevoie doar de o autorizatie psi sau daca au nevoie si de o autorizatie dar si de un aviz psi, acestia pot sa consulte lista completa cu toate cladirile care au nevoie de aceste documentatii, cautand articolul de lege HGR 571/2016.
Antreprenorii pot solicita si ajutorul firmelor care se ocupa de obtinerea acestor documente, iar specialistii din cadrul acestor firme ii vor informa daca au nevoie doar de o autorizatie psi, sau daca au nevoie si de un aviz psi.
Un ultim amanunt pe care va mai fi amintit in acest articol este acela ca pentru constructiile noi mai intai de toate se obtin avizele psi iar apoi autorizatiile, in cazul in care mai este nevoie ca anumite masuri sa fie implementate, insa daca totul este in ordine se poate obtine si direct autorizatia isu.