Cum functioneaza bateriile pe litiu?

Cum functioneaza bateriile pe litiu?

0 Shares
0
0
0

Cum functioneaza bateriile pe litiu?
Activitatea de pionierat a bateriei cu litiu a inceput in 1912 sub G.N. Lewis, dar nu a fost finalizata pana la inceputul anilor 1970, cand primele baterii de litiu nereincarcabile au devenit disponibile in comert.

Incercarile de a dezvolta baterii de litiu reincarcabile au urmat in anii 1980, dar au esuat din cauza instabilitatii litiului metalic utilizat ca material anodic. (Bateria metal-litiu utilizeaza litiu ca anod; Li-ionul utilizeaza grafitul ca anod si materiale active in catod.) Pentru incarcator telefon LG, intra pe TelefoaneGsm.ro.

Litiul este cel mai usor dintre toate metalele, are cel mai mare potential electrochimic si ofera cea mai mare energie specifica pe greutate. Bateriile reincarcabile cu metal de litiu pe anod ar putea oferi densitati extraordinare de energie; Totusi, la mijlocul anilor 1980 au fost descoperite dendrite nedorite pe anod.

Aceste particule de crestere patrund in separator si provoaca un scurtcircuit electric. Temperatura celulara se va ridica rapid si se va apropia de punctul de topire al litiului, provocand o scurgere termica, cunoscuta si sub denumirea de “aerisire cu flacara”. Un numar mare de baterii metalice reincarcabile cu litiu trimise in Japonia au fost rechemate in 1991, provocand scurgeri de gaze arse si arsuri, la mai multe persoane.

Instabilitatea inerenta a metalului de litiu, in special in timpul incarcarii, a determinat o cercetare utilizand ioni de litiu. In 1991, Sony a comercializat primul Li ion, iar astazi aceasta chimie a devenit cea mai promitatoare si cea mai rapida evolutie a bateriei de pe piata. Desi este mai mica decat energia specifica din litiu-metal, ionul Li este sigur, cu conditia respectarii limitelor de tensiune si curenti.

Creditul pentru inventarea bateriei de litiu-oxid de cobalt, ar trebui sa ii fie acordat lui John B. Goodenough (1922). Se spune ca in timpul cercetarilor, un student absolvent angajat de Nippon Telephone & Telegraph (NTT) a lucrat cu Goodenough in SUA. La scurt timp dupa descoperire, studentul a calatorit inapoi in Japonia, luand descoperirea cu el.

Apoi, in 1991, Sony a anuntat un brevet international privind un catod cu oxid de litiu si cobalt. Au urmat ani de litigiu, dar Sony a reusit sa pastreze brevetul, iar Goodenough nu a primit nimic pentru eforturile sale. Ca recunoastere a contributiilor facute in evolutiile Li-ion, Academia Nationala de Inginerie americana i-a acordat lui Goodenough si altor contribuabili, Premiul Charles Stark Draper in 2014.

In 2015, Israelul a acordat Goodenough un premiu de 1 milion de dolari, pe care il va dona Institutului pentru asistenta in cercetarea materialelor din Texas. Cheia pentru energia specifica superioara este tensiunea celulara ridicata de 3,60V.

Imbunatatirile in materialele active si electroliti, au potentialul de a spori densitatea energetica. Caracteristicile de incarcare sunt bune, iar curba de descarcare uniforma ofera o utilizare eficienta a energiei stocate intr-un spectru de tensiune dorit si plat de 3,70-2,80V / celula. In 1994, costul pentru fabricarea Li-ion in celula cilindrica 18650, a fost de peste 10 USD si capacitatea a fost de 1.100mAh. In 2001, pretul a scazut sub 3 dolari, in timp ce capacitatea a crescut la 1.900mAh.

In prezent, celulele cu densitate mare de 18650 de energie furnizeaza peste 3.000 mAh, iar costurile scad. Reducerea costurilor, cresterea energiei specifice si absenta materialelor toxice au facut ca Li-ion sa devina bateria universal acceptata pentru aplicatii portabile, industrii grele, motoare electrice si sateliti. Modelul 18650 are un diametru de 18 mm si lungime de 65 mm.

0 Shares
You May Also Like