Mulţi părinţi se întreabă adesea dacă copiii au nevoie sau nu de kinetoterapie. Răspunsul este da, copiii au nevoie de kinetoterapie la fel de mult ca și adulții. Deși am putea crede că copiii sunt rezistenți în mod natural și se refac după o accidentare mai repede decât adulții, deoarece încă sunt în creștere, tocmai această creștere și dezvoltare este cea care face nevoile copiilor unice.
Puseele de creștere generează diferite tensiuni asupra sistemelor musculo-scheletale și nervoase ale copiilor. De aceea, kinetoterapeuții au o contribuţie importantă la sănătatea și bunăstarea copilului.
Când au copiii nevoie de kinetoterapie?
Adesea, medicii vor recomanda kinetoterapie copiilor și adolescenților care au suferit o accidentare sau care au probleme de mișcare din cauza unei boli sau dizabilități.
După o accidentare, kinetoterapeuții lucrează pentru a reduce durerea și pentru a ajuta copiii să revină la activitățile zilnice. Ei îi învață pe copii exerciții menite să-i ajute să-și recapete forţa și amplitudinea de mișcare și, de asemenea, le arată copiilor și familiilor cum să prevină accidentările viitoare.
Fizioterapia poate fi necesară ori de câte ori o problemă care limitează mișcarea afectează activitățile zilnice ale cuiva. Deci, medicii recomandă adesea kinetoterapie pentru copiii care se confruntă cu una sau mai multe dintre aceste situaţii:
- Leziuni sportive sau accidentări care apar în timpul jocului obișnuit
- Întârzieri în dezvoltare
- Leziuni sau tulburări ortopedice
- Traumă acută
- Lovitură la cap
- Deficiențe ale membrelor
Ce va face un kinetoterapeut pentru copilul meu?
Kinetoterapeuții folosesc o varietate de tratamente pentru a ajuta la creșterea forței, la îmbunătățirea mișcării și la consolidarea abilităților necesare pentru a finaliza activitățile zilnice:
- activități care ţin de dezvoltare, cum ar fi mersul pe jos
- activități de echilibru și coordonare
- îmbunătățirea circulației în jurul rănilor prin utilizarea căldurii, frigului, exercițiilor fizice, stimularii electrice, masajului și ultrasunetelor
- antrenament pentru a construi forţă în jurul locului unei accidentări
- exerciții de flexibilitate pentru a crește gama de mișcare
- instrucțiuni despre cum pot fi evitate accidentările
- programe de siguranță și prevenire
În timpul vizitei la clinica de kinetoterapie, kinetoterapeutul poate face următorele:
- măsoară flexibilitatea și forţa unui copil
- analizează modul în care un copil merge și aleargă (mersul copilului)
- identifică problemele existente și potențiale
- oferă instrucțiuni pentru programele de exerciții la domiciliu
- face recomandări cu privire la momentul oportun pentru întoarcerea la sport în condiţii de siguranţă
Un kinetoterapeut este instruit pentru a evalua mișcarea și dezvoltarea fizică. El oferă sugestii și sprijin pentru a îmbunătăți flexibilitatea și abilitățile de mişcare care vor ajuta copilul să atingă cel mai înalt nivel de independență.
Mișcarea are loc tot timpul, în fiecare zi, așa că este important să profitați de oportunitățile zilnice pentru a vă ajuta copilul să progreseze. Amintiți-vă că sunteți cel mai bun profesor al copilului dumneavoastră.
Concluzie
După cum puteți vedea, există cu siguranță momente în viața unui copil când un kinetoterapeut vă poate ajuta. Dezvoltarea sănătoasă a copilului este foarte importantă pentru părinţi, iar căutarea unui kinetoterapeut care să-l ajute să crească și să se dezvolte este o parte importantă a sănătății și bunăstării generale a acestuia.
Contactați echipa de la Atleticokinetic – Clinica Kinetoterapie Bucuresti pentru mai multe informații sau pentru a programa o consultație.