Ce stim despre utilizarea aurului in industrie?

0 Shares
0
0
0

ce-stim-despre-utilizarea-aurului-in-industrieSpunem aur si in general ne gandim la bijuterii ori la lingouri de aur masiv. In general mintea noastra asociaza aurul cu posesiunile individuale, cu bogatia nationala si cu ideea de fast si de bogatie, de aici si multitudinea de aunturi de tip cumpar aur si alte bijuterii confectionate din metale pretioase.

Aurul este foarte scump, insa nu este numai o simpla materie prima din care sunt facute bijuteriile luxoase ori ca si moneda forte, insa o sa va surprinda, acest material are si variate utilizari in domeniul tehnic sau in electronica, de la sateliti artificiali si se ajunge pana la avioane de razboi si pentru masinile de la Formula 1.

Aurul are o capacitate foarte buna prin care reflecta radiatiile electromagnetice care au diverse lungimi de unda. Poate fi vorba aici despre radiatii care fac parte din spectrul vizibil, unde radio sau infrarosii.

Insusirea aceasta face din materialul acesta unul ideal pentru a realiza straturi de protectie care sa protejeze oamenii si obiectele in acelasi timp de toate afectele negative pe care aceste radiatii le au.

Aurul se poate gasi si in vizoarele de la costumele pentru protectia termica, pe care le utilizeaza aceaia care lucreaza in diverse medii unde temperatura este ridicata sau in piese care intra in componenta avioanelor de lupta.

Si industria spatiala valorifica mult propritetatile aurului, in special conductivitatea, reflectivitatea si rezistenta sa foarte buna la coroziune care il fac sa fie utilizabil in foarte multe piese care au ca si destinatie activitatile in spatiul cosmic.

Aurul intra in componenta castilor pe care le utilizeaza astronautii de pe Statia Spaiala Internationala. Pe acestia stratul de aur ii protejeaza de doza letala de radiatii in momentul in care lucreaza in zona din afara statiei.

Se foloseste aur si pentru oglinzile unor telescoape care se vor monta pe sonde spatiale si pentru mii de contacte electrice unde calitatile aurului sunt perfecte pentru ca le impiedica sa oxideze si astfel sa compromita misiunile.

In constructia navetei amerciane Columbia s-au folosit in jur de 41 de kg de aur.
Reflectivitatea foarte ridicata a aurului se aplica, desi nu chiar pe scara larga pana acum din cauza costurilor destul de ridicate, in constructii.

Geamurile care sunt acoperite cu o folie subtire de aur, transparenta, pot sa reflecte caldura si mentin interiorul incaperii racoros pe timp de vara si cald in anotimpul rece, si de aici rezulta si o economie foarte buna la energie si implicit facturi mai mici.

Unele CD-uri au ca si strat reflectorizant aurul care inlocuieste aluminiul cu puritate mare ce se foloseste in general pentru a produce astfel de unitati de stocare.
Avantajul pe care il ofera aurul in acest sens tine de faptul ca oxideaza mai putin pentru ca are o reactivitate chimica foarte mica, fata de aluminiu, si aceste discuri, vor avea astfel si o rezistenta mai buna dar si o durata mult mai mare de viata.

Conductivitatea termica pe care o are aurul se va traduce printr-o capacitate foarte mare de a disipa caldura. Aceasta proprietate a fost utilizata si in industria masinilor.

0 Shares
You May Also Like