Care este originea markerilor

Care este originea markerilor?

0 Shares
0
0
0

Care este originea markerilor

Primul marker practic a fost inventat de japonezul Yukio Horie in 1962 aCompaniei de Papetarie din Tokyo. A fost foarte potrivit pentru scrierile in japoneza, care se fac de obicei cu o perie ascutita.

Varful este realizat din pasla sau fibre fine de nailon sau alt material sintetic atasat cilindrului stiloului si cerneala sa curge la varf printr-un mecanism capilar. Varful poate avea forme si dimensiuni foarte diferite; ele pot ajunge pana la doi centimetri si jumatate latime.

Cernelurile marker pot avea o gama foarte larga de culori. Inventarea markerului cu varf acrilic a fost comercializata in 1963, de catre Societatea Japoneza Pentel. Aceeasi Societate Pentel, in 1973, a inventat primul marker cu bile: “Ball Pentel”, iar in 1981 a prezentat pe piata un marker de varf ceramic: ceramica.

Din 1985, Societatea Franceza Reynolds a comercializat stiloul si markerul antifrauda, care contine cerneala de securitate, foarte rezistenta la stergere. Acesta a fost destinat in special utilizarii bancherilor si oamenilor de afaceri, pentru a evita falsificarea documentatiei si a controalelor.

Daca esti interesat de produse de papetarie de top, cumpara set 4 markere Stabilo Pastel.

Cand a aparut primul marker?

Markerul a fost creat in 1962 de japonezul Yukio Horie. In anii 1980, au fost introdusi primii markeri de siguranta, care au o cerneala invizibila, dar fluorescenta. Cu aceasta cerneala, obiectele de valoare erau marcate si, in caz de furt, descopereau aceste semnale cu o lumina ultravioleta.

Marker nepermanent

Markerii nepermanenti sunt de obicei utilizati pe suprafetele pe care nu este necesar ca marcajele sa dureze mult timp. Acesti markeri sunt utilizati in general pe suprafete neporoase, unde cerneala adera la aceasta suprafata fara a fi absorbita. Scrierea sa pe placile porcenalizate este usor de sters cu o carpa uscata, lasand placa curata fara a o colora.

Trebuie adaugat ca acest tip de marker este activat pentru suprafetele plantelor (hartie, carton, celuloza etc.)

Marker permanent

Markerul permanent sau de nesters este folosit atunci cand doriti ca scrierea sa reziste in timp. Cerneala este de obicei rezistenta la apa, contine substante toxice, cum ar fi xilen sau toluen, si are capacitatea de a scrie pe o varietate de suprafete, de la hartie la metal sau roca.

Markerii de nesters sunt utilizati in mod obisnuit pentru a marca discuri, cum ar fi CD-uri si DVD-uri, desi aceasta practica a fost descurajata deoarece se crede ca xilen si toluenul dauneaza discurilor. Exista si alti markeri fara aceste elemente, pe baza de alcool sau apa care sunt mai siguri.

 Stiloul in Asia

In unele parti ale Indiei, stilourile cu varf de pasla pe baza de apa sunt denumite “stilouri de schita”, deoarece sunt utilizate in principal pentru schitarea si scrierea pe hartie sau carton. Markerii permanenti cu varf de pasla de cerneala sunt mentionati ca fiind doar “markeri”. In Malaezia si Singapore, stiloul este numit markeri. In Filipine, un marker este denumit in mod obisnuit un “stilou Pentel”, indiferent de marca. In Indonezia, un stilou marker este denumit “Spidol”.

0 Shares
You May Also Like