Sănătatea bucală: o fereastră către sănătatea ta generală

0 Shares
0
0
0

Știați că sănătatea orală oferă indicii despre sănătatea generală – sau că problemele din gură vă pot afecta restul corpului?

Care este legătura dintre sănătatea orală și sănătatea generală?

La fel ca și alte zone ale corpului, gura este plină de bacterii – în mare parte inofensive. Dar gura este punctul de intrare în tractul digestiv și respirator, iar unele dintre aceste bacterii pot provoca boli.

În mod normal, apărarea naturală a corpului și o bună îngrijire a sănătății orale, cum ar fi periajul zilnic și folosirea aței dentare, țin bacteriile sub control. Fără o igienă orală adecvată, bacteriile pot atinge niveluri care ar putea duce la infecții orale, cum ar fi cariile dentare și bolile gingiilor.

De asemenea, anumite medicamente – cum ar fi decongestionantele, antihistaminicele, analgezicele, diureticele și antidepresivele – pot reduce fluxul de salivă. Saliva spală alimentele și neutralizează acizii produși de bacterii în gură, ajutându-vă să vă protejați de microbii care se înmulțesc și duc la boli.

Ce afecțiuni pot fi legate de sănătatea orală?

Sănătatea orală poate contribui la diferite boli și afecțiuni, inclusiv:

Endocardita. Această infecție a căptușelii interioare a camerelor sau valvelor inimii (endocard) apare de obicei atunci când bacteriile sau alți germeni din altă parte a corpului, cum ar fi gura, se răspândesc prin fluxul sanguin și se atașează de anumite zone ale inimii.

Boala cardiovasculară. Deși legătura nu este pe deplin înțeleasă, unele cercetări sugerează că bolile de inimă, arterele înfundate și accidentul vascular cerebral ar putea fi legate de inflamația și infecțiile pe care le pot provoca bacteriile orale.

Complicații ale sarcinii și nașterii. Parodontita a fost legată de nașterea prematură și greutate mică la naștere.

Pneumonie. Anumite bacterii din gură pot fi atrase în plămâni, provocând pneumonie și alte boli respiratorii.

Anumite afecțiuni vă pot afecta, de asemenea, sănătatea orală, inclusiv:

Diabet. Prin reducerea rezistenței organismului la infecții, diabetul vă pune gingiile în pericol. Boala gingiilor pare a fi mai frecventă și mai gravă în rândul persoanelor care au diabet.

HIV/SIDA. Problemele bucale, cum ar fi leziunile dureroase ale mucoasei, sunt frecvente la persoanele care au HIV/SIDA.

Osteoporoza. Această boală de slăbire a oaselor este legată de pierderea osoasă parodontală și pierderea dinților. Anumite medicamente utilizate pentru tratarea osteoporozei prezintă un risc mic de deteriorare a oaselor maxilarului.

Alte afecțiuni care ar putea fi legate de sănătatea orală includ tulburările de alimentație, artrita reumatoidă, anumite tipuri de cancer și o tulburare a sistemului imunitar care provoacă uscăciunea gurii (sindromul Sjogren).

Cum îmi pot proteja sănătatea orală?

Pentru a vă proteja sănătatea orală, practicați zilnic o bună igienă orală. Periați-vă dinții de cel puțin două ori pe zi timp de două minute. Utilizați o perie cu peri moi și pastă de dinți cu fluor.
Aţa dentară trebuie folosită zilnic. Folosiți apă de gură pentru a îndepărta particulele de alimente rămase după periaj și folosirea aței dentare. Menţineţi o dietă sănătoasă și limitați alimentele și băuturile zaharoase. Înlocuiți-vă periuța de dinți la fiecare trei până la patru luni, sau mai devreme, dacă perii sunt uzați. Programați controale și curățări stomatologice regulate. Evitați consumul de tutun. De asemenea, contactați medicul dentist de îndată ce apare o problemă de sănătate orală.

Dacă nu aţi mai vizitat un medic dentist de mai multe de 6 luni, faceţi imediat o programare pe dentplus.com.ro.

0 Shares
You May Also Like