Ce sunt ortezele cervicale?

Ce sunt ortezele cervicale?

0 Shares
0
0
0

Ortezele cervicale, cunoscute și sub denumirea de guler cervical sau colier cervical, sunt dispozitive medicale folosite pentru a oferi sprijin și imobilizare pentru zona gâtului și a coloanei cervicale. Aceste dispozitive sunt utilizate în scopuri terapeutice sau de recuperare pentru a trata diverse afecțiuni medicale sau leziuni ale gâtului.

Utilizările ortezei cervicale:

  • Leziuni cervicale traumatice: Ortezele cervicale sunt adesea folosite în cazurile de traume sau accidente care implică zona gâtului. Acestea pot ajuta la imobilizarea coloanei cervicale pentru a preveni deteriorarea ulterioară a măduvei spinării sau a nervilor.
  • Afecțiuni degenerative: Persoanele cu afecțiuni degenerative ale coloanei cervicale, cum ar fi spondiloza cervicală sau hernia de disc cervicală, pot beneficia de purtarea unei orteze cervicale pentru a reduce presiunea pe nervi și pentru a ameliora durerea.
  • Recuperare postoperatorie: După intervenții chirurgicale cervicale, cum ar fi o discectomie sau o fuziune spinală, orteza cervicală poate fi utilizată pentru a susține coloana vertebrală în timpul procesului de vindecare.
  • Afecțiuni inflamatorii: Ortezele cervicale pot fi utile pentru persoanele cu afecțiuni inflamatorii ale gâtului, cum ar fi artrita cervicală sau sindromul de hiperextensie cervicală.
  • Protecție în timpul activităților sportive: În anumite sporturi cu risc ridicat de leziuni cervicale, cum ar fi rugby-ul sau fotbalul american, jucătorii pot purta orteze cervicale pentru a reduce riscul de leziuni grave ale gâtului.

Tipuri de orteze cervicale:

  • Orteze cervicale moi: Acestea sunt confecționate din materiale moi, cum ar fi spumă sau material textil, și oferă un nivel moderat de sprijin și confort. Acestea sunt potrivite pentru utilizarea zilnică și pentru persoanele cu afecțiuni minore ale gâtului.
  • Orteze cervicale rigide: Ortezele cervicale rigide sunt fabricate din materiale mai dure, cum ar fi plastic sau metal, și sunt folosite pentru a imobiliza complet zona gâtului. Acestea sunt de obicei utilizate în cazurile de leziuni grave ale coloanei cervicale sau după intervenții chirurgicale.
  • Guler cervical: Gulerul cervical este o orteza moale care se aseamănă cu un bandaj pentru gât și care oferă sprijin moderat pentru zona cervicală. Acestea pot fi reglabile și pot fi purtate în diverse situații.
  • Orteze cervicale cu reglare: Unele orteze cervicale au caracteristici de reglare pentru a permite utilizatorilor să ajusteze nivelul de sprijin și confort. Acestea pot avea înălțime și unghiuri ajustabile pentru a se potrivi nevoilor individuale.
  • Orteze cervicale cu inel toracic: Aceste dispozitive au un inel toracic integrat care oferă sprijin suplimentar pentru zona superioară a coloanei vertebrale. Sunt utilizate în cazurile de leziuni mai severe sau pentru a susține gâtul și spatele superior într-o poziție corectă.

Cum funcționează ortezele cervicale:

Ortezele cervicale funcționează prin limitarea mișcării gâtului și a coloanei cervicale. Ele pot ajuta la menținerea unei alinieri corecte a coloanei cervicale și pot reduce presiunea asupra nervilor și a discurilor intervertebrale. Prin stabilizarea gâtului, orteza cervicală poate contribui la ameliorarea durerii și la promovarea vindecării în cazurile de leziuni sau afecțiuni cervicale.

Utilizarea și întreținerea ortezei cervicale:

Pentru a beneficia la maximum de o orteza cervicală, este important să o folosiți corect și să respectați recomandările medicului sau ale specialistului în sănătate. De obicei, orteza cervicală trebuie purtată doar pentru o perioadă specifică, determinată de medic. Este important să nu purtați orteza pentru mai mult timp decât este recomandat, deoarece acest lucru poate duce la slăbirea mușchilor gâtului.

În ceea ce privește întreținerea, este esențial să mențineți orteza cervicală curată și să o spălați conform instrucțiunilor producătorului. În plus, verificați în mod regulat orteza pentru a vă asigura că nu prezintă deteriorări sau uzură excesivă, deoarece aceasta poate compromite eficacitatea sa.

Ortezele cervicale sunt dispozitive medicale importante utilizate pentru a oferi sprijin și imobilizare în zona gâtului și a coloanei cervicale. Ele sunt folosite într-o varietate de situații, de la tratamentul leziunilor traumatice la gestionarea afecțiunilor degenerative ale coloanei cervicale. Cu ajutorul medicului sau al specialistului în sănătate, puteți determina tipul potrivit de orteza cervicală și durata de utilizare pentru nevoile individuale ale utilizatorului.

0 Shares
You May Also Like