Cum îmi pot învinge frica de a zbura?

0 Shares
0
0
0

Depășirea fricii de a zbura necesită mult curaj și practică. Dacă poți identifica cu succes factorii declanșatori care îți produc anxietatea, ai făcut primul pas. Este important să reții faptul că frica de a zbura nu este o singură fobie. Majoritatea oamenilor cărora le este frică de zbor sunt claustrofobi sau le este frică să rămână blocați în avion.

O fobie este o frică intensă care este disproporționată faţă de pericol. Majoritatea „fobicilor de zbor” sunt de acord că zborul este sigur, dar înspăimântător. Le este greu să-și împace frica cu statisticile de siguranță. Deși știm că fobiile noastre nu sunt logice, nu putem scăpa de ele cu ajutorul raţiunii.

Înțelegerea declanșatorilor

Fricile noastre de a zbura au factori declanșatori, precum gânduri, imagini, senzații și amintiri la care am devenit sensibili. O persoană care este sensibilizată la anumite sentimente corporale s-ar putea să se teamă de turbulențe sau de decolare și aterizare. Iar cineva care se teme de înălțime ar putea deveni îngrozit gândindu-se să zboare la mulți kilometri deasupra solului.

Lista declanșatorilor este lungă: turbulențe, decolări, aterizări, terorism, prăbușiri, anxietăți sociale sau distanţa prea mare faţă de casă. Unii oameni se tem de incendiu, de boli răspândite prin sistemul de ventilaţie, de folosirea toaletelor sau de violență într-un avion. Alții au un „sentiment rău” legat de zborul lor, temându-se că anxietățile lor prezic cumva o catastrofă.

În spatele fobiilor și fricii

Numitorul comun pentru mai mult de 90% dintre fobicii de zbor este teama că vor deveni copleșiți de anxietate în timpul zborului.

De obicei, oamenii experimentează o panică neașteptată în timpul zborului și apoi se tem că simptomele terifiante vor reveni la următorul zbor. Aceste accese de panică apar de obicei între 17 și 34 de ani, în timpul unei schimbări semnificative în viață, cum ar fi o naștere, moarte, căsătorie, divorț sau absolvire. Foarte puține temeri de zbor au la origine un zbor traumatic.

Elemente ale unui tratament de succes

„Ingredientul activ” pentru depășirea fobiilor este expunerea la factorii declanșatori. Este important de reţinut că evitarea menține fobia vie și intensă.

Tratamentele mai noi pentru frica de zbor implică metode tradiționale de terapie cognitiv-comportamentală, adaptate zborului. Terapia include tehnici de gestionare a anxietății, cum ar fi respirația diafragmatică, de utilizat în timpul zborului. Persoanele care sunt sensibilizate la senzațiile corporale în timpul decolării, aterizării sau turbulențelor sunt desensibilizate la acești factori declanșatori.

Educația ajută și ea la calmarea anxietății: cum zboară un avion, fapte despre turbulențe și semnificația diferitelor sunete și lovituri în timpul unui zbor normal. Programele de realitate virtuală, în timpul cărora fobicii sunt expuși la simulări computerizate ale declanșatorilor, sunt de asemenea utile.

Programele de terapie de grup care se pot accesa în aeroporturi și culminează cu un zbor de absolvire împreună cu terapeutul sunt disponibile în multe țări.

Tratamentul medical nu oferă o soluție perfectă. Medicamentele anti-anxietate sunt de ajutor, dar trebuie luate în fiecare zi pentru o perioadă prelungită de timp şi au un efect redus asupra anxietății anticipative.

Zborul de agrement poate fi, de asemenea, o metodă prin care să îţi depăşeşti frica de zbor. Încearcă un zbor cu avionul – Brasov de 20 sau 40 de minute, în care poţi merge singur sau însoţit de cineva drag sau un prieten bun.

0 Shares
You May Also Like