Ingrijirea si cresterea petuniilor – sfaturi utile

Ingrijirea si cresterea petuniilor – sfaturi utile

0 Shares
0
0
0

Ingrijirea si cresterea petuniilor – sfaturi utilePetuniile sunt plante erbacee din familia Solanaceae (aceeasi familie ca, de exemplu, cartofii, rosiile); genul Petunia cuprinde 40 de specii, majoritatea originare din America de Sud. In ultimii ani, Petunia s-a bucurat de un succes comercial considerabil, in special datorita hibrizilor care se lasa in jos si care sunt foarte prezenti pe balcoanele noastre.  Poti citi si ghiduri complexe despre ingrijirea si cresterea petuniilor.

Descriere

O planta anuala mica (30-60 de centimetri), petunia are frunze alungite sau rotunjite, usor paroase. Petuniile pot creste in pozitie verticala sau in cascada. Inflorirea este abundenta si neintrerupta de la inceputul primaverii pana toamna tarziu. Florile, in mare parte mari, in forma de palnie, se mandresc cu o varietate enorma de culori, de la alb simplu la nuante de roz, rosu si violet. Nu lipsesc florile galbene sau albastre, care pot avea si dungi de alta culoare.

Expunere

Petuniile sunt plante care iubesc soarele. Trebuie neaparat sa fie expuse la soare. Terasele orientate spre sud sunt optime pentru aceasta planta cu inflorire generoasa. Este foarte sensibil la inghet si la temperaturi scazute in general.

Plantare

Atunci cand plantati petunii, asigurati-va ca exista suficient spatiu. Plantati rasadurile nou achizitionate sau pe cele cultivate la o distanta de 20-25 cm unul fata de celalalt, deoarece petuniile au un obicei de crestere foarte intensiv. Pentru plantarea si transplantarea petuniilor, solul potrivit este cel pentru ghiveci si pentru plantele de balcon. Acest sol este potrivit in special pentru plantele care au nevoie de multi nutrienti.

Udare

Pentru o inflorire optima, petuniile au nevoie de multa apa. In special in zilele cele mai calduroase, aceste plante permit evaporarea unei cantitati mari de apa. Verificati in mod regulat solul petuniilor prin inmuierea degetului in el pentru a simti daca este suficient de umed si udati din abundenta. Cu toate acestea, nu lasati apa in farfurie, deoarece acest lucru poate duce la inecare si, prin urmare, la putrezire.

Fertilizare

Petuniile infloresc abundent si consuma o multime de nutrienti. Fertilizarea adecvata, imbogatita cu potasiu, este esentiala pentru a asigura o inflorire bogata si continua. Pentru un aport optim de substante nutritive, este ideal un ingrasamant consistent pentru petunia, un ingrasamant mineral specific, cu titru ridicat si imbogatit cu fier, care trebuie administrat de doua ori pe saptamana, din februarie pana in octombrie.

Tunderea

Florile ofilite trebuie indepartate in mod regulat. Dupa prima inflorire, in iulie sau august, petuniile au lastari din ce in ce mai lungi si incep sa putrezeasca. In acest moment, ar trebui sa fie taiate la aproximativ jumatate din lungime. In acest fel, vor reveni la un port stufos si vor inflori la fel de luxuriant ca inainte. Regenerarea plantelor are loc deja in urmatoarele 14 zile.

Daunatori si boli

Paianjenul rosu poate ataca frunzele si le poate face sa se ingalbeneasca, iar afidele pot ataca, de asemenea, petuniile. Este necesara cumpararea unui insecticid-acaricid cu spectru larg de o foarte buna calitate, este eficient daca toate suprafetele plantelor, inclusiv partea inferioara a frunzelor, sunt bine udate: se recomanda 1-3 aplicari la intervale de 7-10 zile

 

0 Shares
You May Also Like