Importanta obiceiurilor de Craciun

Importanta obiceiurilor de Craciun

0 Shares
0
0
0

Importanta obiceiurilor de CraciunNinge peste Romania! Fulgi de zapada grosi, ca vata de zahar danseaza prin aer si se raspandesc peste tot; aerul miroase a semineu. Muntii isi imbraca haina stralucitoare alba, zapada croieste sub incaltaminte, iarna evoca minuni albe.

In fiecare an, iarna romaneasca este rece, de obicei este zapada de Craciun, casele impodobite cu instalatie perdea luminoasa stralucesc in intuneric. Cand colindele vesele de Craciun suna prin aer in Romania, este aproape „Mos Ajun” – adica Ajunul Craciunului. Aceasta sarbatoare importanta se numeste „Craciun” si este cea mai importanta sarbatoare a anului din Romania. Incepe pe 23 decembrie la miezul noptii. Starea de spirit festiva este in aer, un amestec de lumina, cantec, bucurie si traditie.

In Ajunul Craciunului, toti romanii lasa portile larg deschise, astfel incat colindatorii ce canta colinde sa poata intra. „Din an in an sosesc mereu la geam cu Mos Ajun …” copiii canta si asteapta plini de emotie darurile lui Mos Craciun. „Astazi s-a nascut Christos …” tinerii aduc vestea buna din casa in casa. Colindatorii canta neobositi colinde traditionale de Craciun pana la primele ore ale diminetii.

Cu geanta de panza aruncata peste umeri, batul in mana si palaria de lana trasa mult peste urechi, copiii merg din casa in casa si canta in fata fiecarei ferestre si oriunde descopera un pom de Craciun. Pentru utilizarea vocilor lor minunate, cantaretii colindatori, sunt distrati de gazde cu covrigi, nuci, mere, fructe si prajitura calda cu nuci la cuptor sau cozonac si chiar rasplatiti cu bani. Mersul la biserica este la fel de important ca si decorarea bradului, asteptarea cadourilor si a fi cu toata familia.

In ajunul Craciunului, exista un post foarte strict. Batranii nu mananca nimic pana nu apare prima stea de seara. In Transilvania, batranii se asigura ca vitele nu raman fara fan in grajduri. In acea noapte nimeni nu are voie sa doarma pe fan sau paie in grajd, deoarece vacile vorbesc despre Iisus toata noaptea. In ajunul Craciunului, clerul merge din casa in casa cu o imagine in mana. Aceasta pictograma descrie o pestera cu o stea stralucind deasupra.

Mancarea tipica romaneasca de Craciun este, de asemenea, o sarbatoare in sine. Carnea, ouale si pestele sunt evitate timp de patruzeci de zile pentru a fi pregatiti pentru marele eveniment, nasterea lui Hristos. Exista 12 tipuri de mancare vegetariana gatita pentru Postul Mare. In mod traditional, carnea de porc se mananca de Craciun, tuica la fel, iar vinul se bea alaturi de bunatatile pregatite. Se incepe cu diferitele tipuri de carnati cu garnituri acre, sarmale servite cu cu mamaliga, apoi mai ales carne de porc, dar si gasca, curcan si diverse produse de patiserie, prajituri si placinte.

Pe langa cantarea colindelor, exista un alt obicei in Ajunul Craciunului, ca aproape peste tot. Bradul numit „Pomul de Craciun”. Bradul este decorat in Romania la fel ca in alte tari. Toata lumea pune sub copac cadourile pentru familie. In fiecare casa, scoala si birou public, este obisnuit in a se decora un pom de Craciun cu jucarii, bomboane si lumanari.

0 Shares
You May Also Like