Fie ca suntem producatori sau simplu utilizatori de motoare, utilaje si alte unelte ce au componente în miscare, este important sa acordam o atentie sporita pieselor (fie ele consumabile sau nu) cu care le echipam. Printre acele componente se numara si rulmentii, elemente mecanice ce sunt folosite pentru rezemarea pieselor ce întreprind miscari de rotatie sau oscilatie.
Rulmentii au o importanta crescuta în functionarea corecta a unui ansamblu si, de cele mai multe ori, un rulment nepotrivit sau în stare avansata de degradare va îngreuna functionarea corecta a ansamblului. De aceea, este important sa alegem rulmentii potriviti nevoilor noastre si putem face acest lucru cat mai bine consultand un catalog cu rulmenti.
Cataloagele cu rulmenti de cele mai multe ori sunt furnizate de catre producatorii de rulmenti, dar si de catre distribuitorii mai mari, ce lucreaza cu clienti foarte atenti la structura interna a pieselor si materialele folosite. Veti gasi, astfel, foarte multe date tehnice, utile mai ales specialistilor în domeniu, si nu numai.
În interiorul unui catalog cu rulmenti veti gasi informatiile complete de care aveti nevoie, începand de la cate randuri de bile exista, la materialele folosite în constructia coliviei, ce fel de încarcaturi suporta, unghiuri de toleranta, finisaje si nu numai. Un astfel de catalog trateaza fiecare categorie de rulmenti în parte, în functie de tipurile de corpuri de rulare si dimensiuni.
Astfel, se detaliaza la fiecare dimensiune în parte diametrul, rotatia pe minut suportata, tipul de lichid de ungere folosit, dar si o multime de alti parametri tehnici, esentiali pentru inginerii care îsi cauta rulmentul perfect pe care urmeaza sa-l utilizeze.
Unde gasim astfel de cataloage ce ne ofera acces la toate informatiile de care avem nevoie? Cel mai simplu este sa le cautam pe internet, pe Google si pe site-urile distribuitorilor mari. Mai nou, distribuitorii integreaza direct în site-urile lor astfel de cataloage, cu fise tehnice, astfel încat clientii sa le poata accesa fara sa descarce fisierul pe computerul propriu.
O alta sursa sigura este sa le descarcati direct de pe site-urile producatorilor de rulmenti. Pentru un catalog tiparit, exista varianta magazinelor de piese auto sau alte utilaje mecanice, ce primesc cataloage fizice direct de la producatori. Acestia va vor lasa sa le rasfoiti sau chiar vi le vor oferi sa le luati acasa.
Daca ati reusit sa gasiti pana acum un astfel de catalog de rulmenti, sigur îl gasiti foarte util în activitatea dumneavoastra, întrucat structura propusa este una cat mai simpla, pentru a gasi ce va trebuie usor, chiar daca modelele sunt numeroase si variate. Fara îndoiala, o astfel de resursa se va dovedi întotdeauna utila, în special pentru practicienii ce lucreaza cu astfel de piese în fiecare zi.