Un disc herniat se refera la o problema cu una dintre pernele (discurile) cauciucate dintre oasele individuale (vertebrele) care se inalta pentru a va face coloana vertebrala.
Un disc spinal se aseamana cu un jeleu dat fiind faptul ca acesta are un centru mai moale cuprins intr-un exterior mai dur. Uneori se numeste un disc alunecat sau un disc rupt, iar un disc herniat apare atunci cand o parte din “jeleul” mai moale se impinge in exteriorul mai dur.
O hernie de disc poate irita nervii din apropiere si poate duce la durere, amorteala sau slabiciune la un brat sau la un picior. Pe de alta parte, multi oameni nu au simptome de disc herniat. Majoritatea persoanelor care au un disc herniat nu au nevoie de interventii chirurgicale pentru a corecta problema.
Simptome
Cele mai multe hernii de disc apar in partea inferioara a spatelui (coloana lombara), desi pot aparea si in gat (coloana vertebrala a colului uterin). Cele mai frecvente semne si simptome ale unui disc herniat sunt:
- Dureri ale bratelor sau picioarelor. Daca discul herniat este in partea inferioara a spatelui, veti simti de obicei cea mai intensa durere la nivelul feselor, coapsei si bazinului. Aceasta poate implica si o parte din picior. Daca discul herniat este in gat, durerea va fi de obicei cea mai intensa in umar si brat. Aceasta durere se poate trage in brat sau picior atunci cand tusiti, stranutati sau mutati coloana vertebrala in anumite pozitii.
- Amorteala sau furnicaturi. Persoanele care au un disc herniat prezinta adesea amorteala sau furnicaturi in partea corpului deservita de nervii afectati.
- Slabiciune. Muschii deserviti de nervii afectati tind sa slabeasca. Acest lucru va poate face sa va impiedicati sau sa va afectati capacitatea de a ridica sau de a tine obiecte.
De asemenea, puteti avea un disc herniat fara a sti asta, herniile de disc apar uneori pe imaginile spinale ale persoanelor care nu au simptome de problema pe disc.
Cand sa vad un doctor
Solicitati asistenta medicala daca durerile de gat sau spate se deplaseaza in jos pe brat sau pe picior sau daca sunt insotite de amorteala, furnicaturi sau slabiciune.
Cauze
Herniatia de disc este cel mai adesea rezultatul unei uzuri graduale, legate de imbatranire, numita degenerare disc, dat fiind faptul ca in timp, discurile spinale isi pierd o parte din continutul lor de apa. Acest lucru le face mai putin flexibile si mai predispuse la rupere.
Majoritatea oamenilor nu pot identifica cauza exacta a discului herniat. Uneori, folosirea muschilor spatelui in loc de muschii picioarelor si folosirea muschilor coapsei pentru ridicarea obiectelor mari si grele pot duce la un disc herniat, la fel ca si rasucirea si intoarcerea in timpul ridicarii unui obiect greu. Rar, un eveniment traumatic cum ar fi o cadere sau o lovitura in spate, poate provoca un disc herniat.
Factori de risc
Factorii care cresc riscul unui disc herniat pot include:
- Greutate. Greutatea excesiva a corpului provoaca stres suplimentar pe discurile din partea inferioara a spatelui.
- Ocupatie. Persoanele cu locuri de munca exigente fizic au un risc mai mare de probleme de spate. Cei care ridica, trag sau imping obiecte grele sunt predispusi la hernie de disc.
- Genetica. Unii oameni mostenesc o predispozitie la dezvoltarea unui disc herniat.
Complicatii
Maduva maduvei nu se extinde in portiunea inferioara a canalului spinal. Chiar sub talie, maduva spinarii se separa intr-un grup de radacini nervoase lungi (cauda equina) care seamana cu coada unui cal. Rar, hernia discului poate comprima toata cauda equina. Se poate cere interventia chirurgicala de urgenta pentru a evita slabirea sau paralizia permanenta.
Solicitati asistenta medicala de urgenta daca aveti:
- Simptome agravante. Durerea, amorteala sau slabiciunea pot creste pana la punctul in care nu puteti efectua activitatile zilnice obisnuite.
- Disfunctie vezica sau intestin. Persoanele care au sindromul cauda equina pot deveni incontinente sau au dificultati de urinare chiar si cu vezica completa.
Prevenire
Pentru a preveni un disc herniat:
- Exercitiu. Consolidarea muschilor trunchiului ajuta la stabilizarea si sustinerea coloanei vertebrale.
- Mentineti o buna pozitie. Pozitia buna reduce presiunea exercitata asupra coloanei vertebrale si a discurilor. Pastrati spatele drept si aliniat, in special atunci cand stati pe o perioada lunga de timp. Ridicati obiectele grele in mod corespunzator, facandu-va picioarele si nu spatele.
- Mentineti o greutate sanatoasa. Greutatea excesiva exercita mai multa presiune asupra coloanei vertebrale si a discurilor, ceea ce le face mai sensibile la hernie.