Exista mai multe motive pentru care o persoana sa nu-si lase pisica sa-si paraseasca casa. Pericolul este cel mai raspandit. Pisica in aer liber este expusa in mod eficient traficului, traumei, riscului de caderi, persoanelor rau intentionate, bolilor, ranilor si otravirii.
Cu toate acestea, nu trebuie uitat ca o pisica de interior are nevoi si ca ai datoria sa le respecti.
Cresterea unei pisici intr-un apartament te obliga sa respecti anumite reguli, astfel incat totul sa mearga in bine in viata micului tau tovaras si coabitarea ta sa nu se transforme intr-un cosmar.
Iata cele 8 sfaturi pentru a te ajuta mai bine.
- Ii oferi alegerea zonei de odihna
Pisica ta va avea nevoie de spatii dedicate. Mediul sau fiind redus, trebuie structurat, deoarece felinele mici nu apreciaza tulburarea si amestecul de mirosuri. Totul isi are locul sau si trebuie sa il respecti altfel ii vei provoca stres, ingrijorare si disconfort. Ofera-i un spatiu de odihna placut, cald, sigur si linistit.
- Distinge zona de luat masa si opteaza pentru o dieta adecvata
Zona de luat masa este un loc dedicat in sine. Pisicii ii place sa manance in pace si departe de mirosurile litierei. Creeaza un spatiu placut pentru ea, doar pentru bolurile sale, departe de zgomot si trafic.
- Nu pune spatiul pentru nevoi oriunde!
Pisicii nu-i place sa fie urmarita cand isi face nevoile. Aseaza cutia de nevoi intr-un spatiu departe de zgomot si trafic. Si, mai presus de toate, nu o instala in apropierea zonelor de luat masa si de dormit! Mirosul o indispune, risca sa-si abandoneze bolul sau sa-si faca obiceiul de a defeca in alta parte.
- Amenajeaza ascunzisuri si posturi de observare la inaltime
Pisica iubeste sa se ascunda si sa stea sus pentru a observa lumea din jurul sau in timp ce este perfect linistita. Ii place sa vada fara sa fie vazuta. Asadar, permite-i sa aiba acces gratuit la anumite spatii rabatabile in inaltime
- Promoveaza jocul!
Pisicilor le place sa se joace. Deoarece nu pot iesi la vanatoare sau sa se distreze, pisicile din interior trebuie stimulate in apartament. Asigura-te ca pisica are la dispozitie o multime de jocuri si jucarii pentru a o tine ocupata. Daca vrei ii poti instala un ansamblu de joaca pisici, va fi si mai bine!
- Urmareste-i comportamentul
Pentru a te asigura ca pisica ta se bucura de locuinta, acorda intotdeauna atentie comportamentului ei. Daca este dezordonat, anxios, agresiv sau daca isi schimba comportamentul alimentar (bulimie sau anorexie), consulta medicul veterinar.
- Dedica-i timp respectandu-i nevoile
Pisica are ritualuri si ziua ei este punctata de ele. Este un animal organizat care se poate stresa foarte usor la cea mai mica suparare sau la cea mai mica schimbare.
- Nu uita sa iti vaccinezi pisica!
Intr-adevar, chiar daca pisica ta locuieste intr-un apartament, tu trebuie sa iesi. Cu toate acestea, virusurile feline sunt foarte rezistente si pot fi aduse acasa prin incaltaminte si imbracaminte. Prin urmare, pisica poate fi contaminata indirect, se poate imbolnavi, poate fi invadata de paraziti externi sau chiar poate dezvolta viermi.