Ce spun culorile pe care le porti, despre tine?

Ce spun culorile pe care le porti, despre tine?

0 Shares
0
0
0

Ce spun culorile pe care le porti, despre tine?Este bine cunoscut faptul ca existai stereotip pe baza culorii  de piele, dar stiati ca oamenii, de asemenea, au stereotipuri si din nuantele pe care le poarta? Cel mai bun exemplu este asocierea de lunga durata ca negrul este rau si albul este bun.

Priviti doar un vechi film occidental si puteti sa ii gasiti imediat pe baietii buni si baietii rai prin culoarea palariilor lor de cowboy. Acest exemplu arata ca culorile contribuie mai mult decat doar la estetica.

Culorile au, de asemenea, semnificatii specifice, cum ar fi bunatate sau rautate, care au probabil influente importante asupra functionarii psihologice. Deci cand va alegeti rochii ar trebui sa fiti atente si la culoare pentru a transmite mesajul potrivit.

Recent, Andrew Elliot si Daniela Niesta au extins aceasta idee de stereotipuri color la studiul atractiei sexuale (Elliot & Niesta, 2008). Mai exact, ei erau interesati daca anumite culori erau mult mai probabil sa fie asociate cu run mesja sexual, si daca da, purtarea lor ar face oamenii mai atractivi pentru sexul opus.

Deci, cand te gandesti la sexualitate, ce culoare iti vine in minte?

Daca sunteti ca majoritatea americanilor, v-ati gandit la culoarea rosie. Rosu inseamna lucruri diferite pentru diferite culturi – in cultura chineza reprezinta noroc si prosperitate, de aceea oamenii isi vopesc adesea usile din fata rosii – dar in cultura americana, rosu inseamna adesea sex.

Daca va ganditi la asta, majoritatea imaginilor care reprezinta iubirea pasionala sunt rosii: trandafiri rosii, ruj rosu, lenjerie rosie, cutii rosii de bomboane etc.

Daca rosul este asociat in mod obisnuit cu sexul, atunci poarta rosu o femeie pentru a arata mai sexy? Daca te uiti la filme, raspunsul ar parea a fi un da neechivoc. Amintiti-va de scena din primul film Matrix, unde Neo este distras in timpul unei simulari de catre o femeie frumoasa in rochia rosie?

Sau despre scena in Pretty Woman unde Julia Roberts, imbracata intr-o rochie sexy rosie, primeste un colier de rubin si diamant? Sau cine poate uita scena din frumusetea americana in care petalele rosii cad pe Mena Suvari. In mod evident, Hollywood crede ca rosul face femeile sexy, dar cercetarile empirice sustin aceasta ipoteza?

Pentru a testa aceasta idee, Elliot si Niesta au aratat barbatilor o fotografie a unei femei moderat atragatoare si le-au cerut sa-i evalueze atractivitatea. Pentru unii, femeia din fotografie poarta o camasa rosie. Pentru altii, aceeasi femeie purta o camasa albastra.

Rezultatele au aratat ca barbatii au evaluat femeia in rosu ca fiind mai atractiva si mai dorita sexual decat aceeasi femeie in albastru. Ei erau, de asemenea, mai interesati de intalnirea cu femeia in rosu si au indicat ca ar fi dispusi sa-i cheltuiasca mai multi bani cand era imbracata in rosu.

Astfel, barbatii gasesc femeile care poarta rosu mai atractive, dar poate ca acest rezultat se datoreaza faptului ca avem un stereotip despre femeile care aleg sa poarte rosu. Poate ca acesti barbati au presupus ca femeile care poarta rosu sunt mai promitatoare si de aceea au fost mai interesati sa se intalneasca cu ele. Pentru a aborda aceasta posibilitate, acesti cercetatori au realizat un alt studiu.

De data aceasta, femeia din fotografie purta aceeasi tinuta, dar se afla in fata unui fundal rosu, alb, gri sau verde. Rezultatele au aratat ca barbatii erau mult mai atrasi de femei atunci cand era pe un fundal rosu.

0 Shares
You May Also Like