Iata cateva lucruri interesante despre probiotice!

Iata cateva lucruri interesante despre probiotice!

0 Shares
0
0
0

Iata cateva lucruri interesante despre probiotice!Ce sunt probioticele?

Probioticele sunt microorganisme vii care sunt destinate sa aduca o serie de beneficii pentru sanatate. Produsele vandute ca probiotice includ alimente (cum ar fi iaurtul), suplimente alimentare si produse care nu sunt utilizate pe cale orala, cum ar fi cremele de piele.

Desi oamenii se gandesc deseori la bacterii si la alte microorganisme ca germeni nocivi, multe microorganisme ajuta organismul sa functioneze corect. De exemplu, bacteriile care sunt prezente in mod normal in intestinele noastre ajuta digerarea alimentelor, distrugerea microorganismelor cauzatoare de boli si producerea de vitamine, asa ca tinand cont de toate aceste aspecte, este cat se poate de firesc ca fiecare persoana sa caute probioticul cel mai bun.

Un numar mare de microorganisme traiesc pe si in corpul nostru. Multe dintre microorganismele din produsele probiotice sunt aceleasi sau similare cu microorganismele care traiesc in mod natural in corpul nostru.

Ce stim despre utilitatea probioticelor?

Unele probiotice pot ajuta la prevenirea diareei cauzate de infectii sau de antibiotice.  Cu toate acestea, beneficiile nu au fost demonstrate in mod concludent, si nu toate probioticele au aceleasi efecte.

Ce stim despre siguranta probioticelor?

La persoanele sanatoase, probioticele nu au  efecte secundare.

Ce spun stiinta despre eficacitatea probioticelor?

Cercetatorii au studiat probiotice pentru a afla daca acestea ar putea ajuta la prevenirea sau tratarea unei varietati de probleme de sanatate, inclusiv:

  • Tulburarile digestive, cum ar fi diareea cauzata de infectii, diareea asociata cu antibiotice, sindromul intestinului iritabil si boala inflamatorie intestinala;
  • Tulburari alergice cum ar fi dermatita atopica (eczema) si rinita alergica (febra fanului);
  • Carie dentara, boala parodontala si alte probleme de sanatate orala;
  • Colic la sugari;
  • Boala de ficat;
  • Raceala obisnuita;
  • Prevenirea enterocolitei necrotizante la sugarii cu greutate foarte mica la nastere.

Exista dovezi preliminare ca unele probiotice sunt utile in prevenirea diareei cauzate de infectii si antibiotice si in ameliorarea simptomelor de sindrom de intestin iritabil, dar mai trebuie invatate. Inca nu stim ce probiotice sunt de ajutor si care nu sunt. De asemenea, nu stim cat de mult ar trebui sa ia persoanele probiotice sau cine ar beneficia cel mai probabil de luarea de probiotice. Chiar si pentru conditiile care au fost studiate cel mai mult, cercetatorii inca lucreaza la gasirea raspunsurilor la aceste intrebari.

Probioticele nu sunt la fel. De exemplu, daca un anumit tip de Lactobacillus ajuta la prevenirea unei boli, aceasta nu inseamna neaparat ca un alt tip de Lactobacillus ar avea acelasi efect sau ca oricare dintre probioticele Bifidobacterium ar face acelasi lucru.

Desi unele probiotice s-au aratat promitatoare in studiile de cercetare, nu exista dovezi stiintifice puternice care sa sustina utilizarea specifica a probioticelor in majoritatea conditiilor de sanatate.

Unii experti au avertizat ca cresterea rapida a comercializarii si utilizarii probiotice poate depasi cercetarea stiintifica pentru multe dintre utilizarile si beneficiile propuse.

0 Shares
You May Also Like