Portul popular romanesc face parte integranta din cultura poporului nostru. Nu putem vorbi despre poporul roman fara sa mentionam ia traditionala.
Ia, bluza romaneasca, este una dintre piesele de imbracaminte specifice portului popular romanesc. Femeile sunt singurele care o poarta.
Porecla de camasia carpatica, dateaza si isi are originile din cultura dacica antica si pot fi gasite pe basoreliefuri din urma cu peste 2000 de ani. Specialistii o numesc camasa vlaha si considera ca este una dintre contributiile romanilor la diversitatea europeana de imbracaminte.
Romania este una dintre putinele tari din Europa unde imbracamintea traditionala continua sa fie facuta si folosita.
In toate provinciile, costumul romanesc se caracterizeaza prin importanta folosirii culorii albe. Materialele albe sunt, prin urmare, cele mai utilizate: canepa, lenjerie, bumbac si lana.
Ce reprezinta portul popular romanesc?
Camasa romaneasca se distinge prin taietura sa specifica, cu maneci largi si prin broderia bogata cu culori naturale armonioase. A fost purtat de-a lungul timpului de catre tarani, artisti, dar si de monarhii romani. In plus, a inspirat artisti precum Matisse, care a semnat faimoasa pictura „Ia romaneasca”, reprezentand o femeie purtand camasa romaneasca.
Portul popular romanesc este realizat cu dreptunghiuri din tesaturi albe din lana, canepa, lenjerie sau bumbac, dar si din piele de oaie.
Principalele culori ale acestui costum sunt rosu, alb-negru. In multe regiuni culorile alb, rosu si negru sunt dominante, dar aceste culori se pot schimba.
Camasa este tesuta manual de femei din zonele rurale si necesita o multime de ore de munca si dedicare. Este important ca sa se aleaga simbolurile potrivite celui care o va purta.
Exista mai multe simboluri, cu semnificatii diferite, in functie de zona specifica in care este creata camasa. Unul dintre simbolurile reprezentative folosit frecvent pe portul popular romanesc, este spirala, care exprima evolutia vietii.
In unele zone, taietura si calitatea materialului si a modelelor cusute pe camasa erau direct proportionale cu resursele materiale ale femeii. Cu toate acestea, indiferent de resursele materiale, a existat o tendinta generala de simplificare a ornamentelor cu varsta, hainele batranilor fiind mai sobre.
In prezent, din ce in ce mai multe fete poarta camasi traditionale, observam o revenire a modelelor autentice. Designeri celebri precum Yves Saint Laurent, Jean Paul Gaultier, Oscar de Renta, Tom Ford si Philippe Guilet au fost inspirati de portul popular romanesc. In 2012, Philippe Guilet a creat o colectie inspirata de imbracamintea traditionala romaneasca.
Folclor si arta populara
Traditiile populare romanesti au ramas foarte vii. Dincolo de spectacolele folclorice pentru turisti (unele dintre ele fiind de inalta calitate), putem descoperi aceste traditii populare din viata taraneasca, in mai multe regiuni ale Carpatilor: Maramures, Neamt, Oas, Fagaras etc.
Portul popular romanesc
Costumul popular romanesc isi aminteste hainele gato-dacilor, stramosii romanilor. Ele sunt inca purtate in anumite regiuni, cu ocazia sarbatorilor. bluza feminina brodate, care armonizeaza cu culori de finete (rosu, negru si alb).
Obiceiuri traditionale
Civilizatia pastorala (inclusiv balada populara „Miorita“ este expresia cea mai simbolica) este unica in Europa. Inca se mai practica transhumanta in conformitate cu obiceiurile ancestrale, se mai aude sunetul de instrumente muzicale vechi (flaut, nai, cimpoi). Cu toate acestea, cele mai reprezentative obiceiuri sunt legate de sarbatorile religioase importante (Paste, Rusalii, Craciun) sau evenimente de viata majore (casatorie, in special).