Ce este ecografia abdominala si de ce se face?

0 Shares
0
0
0

Ecografia abdominala, numita si ecografie generala de abdomen, este un test sigur, nedureros, in care undele sonore sunt folosite pentru a obtine imagini ale abdomenului.

Eco abdominal Cluj Napoca este un serviciu care te va ajuta sa iti faci corect analizele.

In timpul studiului, un aparat cu ultrasunete trimite unde sonore in zona abdominala, iar imaginile sunt inregistrate pe un computer. Imaginile alb-negru arata structurile interne ale abdomenului, cum ar fi apendicele, intestinele, ficatul, vezica biliara, pancreasul, splina, rinichii si vezica urinara.

Ecografia completa a abdomenului permite evaluarea tuturor organelor abdominale. O ecografie limitata a abdomenului evalueaza unul sau mai multe organe, dar nu toate.

De ce se face ecografia

Medicii comanda ecografii ale abdomenului atunci cand sunt preocupati de simptome precum dureri abdominale, varsaturi repetate, teste anormale ale functiei renale sau hepatice sau inflamatii abdominale.

Ecografiile abdominale pot arata dimensiunea organelor din abdomen si pot ajuta la evaluarea leziunilor sau bolilor organelor abdominale.

Ultrasunetele pot ajuta la determinarea urmatoarelor conditii specifice:

  • apendicita (inflamatia apendicelui)
  • stenoza pilorica (ingustarea partii inferioare a stomacului, care blocheaza trecerea alimentelor de la stomac la intestine)
  • pietre in rinichi sau vezica biliara
  • masele abdominale, cum ar fi tumorile, chisturile sau abcesele
  • fluide anormale in abdomen

Ecografiile abdominale pot fi utilizate pentru a ghida proceduri cum ar fi biopsiile de punctie sau insertia cateterului (pentru a ajuta la asigurarea plasarii exacte a acului sau cateterului).

Ecografiile abdominale sunt, de asemenea, utilizate pentru a monitoriza cresterea si dezvoltarea copiilor in interiorul uterului in timpul sarcinii.

Pregatire

De obicei, nu trebuie sa faceti nimic special pentru a va pregati pentru o ecografie abdominala, dar medicul poate cere sa nu se manance sau sa se bea nimic timp de cateva ore inainte de test. Inainte de inceperea studiului, trebuie sa-i spuneti tehnicianului daca dumneavoastra luati medicamente.

Procedura

Ecografia abdominala se efectueaza de obicei in departamentul de radiologie al unui spital sau intr-un centru radiologic. Parintii au de obicei voie sa insoteasca copilul pentru a linisti si a sprijini copilul.

Persoana ce va face ecograful, va trebui sa se intinda pe un pat. Camera este de obicei intunecata, astfel incat sa se poata vedea imaginile in mod clar pe ecranul computerului. Tehnicianul (ultrasunetele) instruit in imagistica cu ultrasunete va plasa un gel clar si cald pe pielea abdomenului. Acest gel ajuta la transmiterea undelor sonore.

Tehnicianul va freca apoi un mic instrument portabil (traductor) pe gel. Traductorul emite unde sonore de inalta frecventa si un computer masoara modul in care undele ricoseaza de pe corp. Computerul transforma acele unde sonore in imagini care pot fi analizate.

La ce sa te astepti

Ecografia abdominala este nedureroasa. Este posibil ca persoana in cauza sa simta o usoara presiune in zona abdominala pe masura ce traductorul se misca pe corp, iar gelul se poate simti umed sau rece. Ar trebui sa stie sa ramana nemiscat in timpul procedurii, astfel incat undele sonore sa poata ajunge in zona in mod eficient. Tehnicianul poate cere de altfel ca persoana careia i se face ecograf, sa se intinda in diferite pozitii sau sa-si tina respiratia pentru scurt timp.

0 Shares
You May Also Like