Care este originea lui Mos Craciun?

Care este originea lui Mos Craciun?

0 Shares
0
0
0

Care este originea lui Mos Craciun?Craciunul il are pe Mos Craciun ca una dintre cele mai caracteristice fete ale sale. Mos Craciun este figura reprezentativa a iluziei in cei mici, deoarece el este responsabil de a aduce cadourile la toate casele in ajunul zilei de Craciun, potrivit povestii lui Mos Craciun pentru copii.

Pe masura ce imbatranim, se descopera componenta fantastica care exista in jurul acestei traditii de Craciun, dar povestea lui Mos Craciun are si o origine reala. Daca in prezent folosim brazi artificiali, nu a fost tot timpul asa. Povestea lui Mos Craciun este mult mai veche de atat.

Stim ca in fiecare dimineata, intre 24 si 25 decembrie, Mos Craciun vine sa aduca cele mai dorite cadouri pentru fiecare persoana. Dar cine este Mos Craciun? Pentru a afla care este originea lui Mos Craciun, care a fost creatorul lui Mos Craciun, cati ani are si cand vine sa distribuie cadouri in jurul caselor, recomandam sa se citeasca cu atentie acest articol.

Adevarata origine si istorie a lui Mos Craciun

Pentru a descoperi originea lui Mos Craciun, trebuie sa te intorci la secolul al III-lea d.Hr. In orasul turc Patara s-a nascut episcopul crestin numit Nicolae de Bari, o figura pe care se bazeaza caracterul actual al lui Mos Craciun si pe care il poti identifica ca fiind creatorul lui Mos Craciun.

Odata cu moartea timpurie a parintilor sai, tanarul Nicolae din Bari si-a distribuit toate bunurile printre cei mai nevoiasi oameni. In plus, el a imbratisat religia ca masura paliativa la durerea pe care a simtit-o la moartea parintilor sai. Ulterior, tanarul a devenit episcop de Myra, un oras situat in Lycia, o regiune situata in sud-vestul Asiei Mici.

Nicolás de Bari s-a remarcat prin caritatea sa enorma fata de cei mai nevoiasi, in special pentru copii, lucru pe care il are in comun cu figura actuala a lui Mos Craciun. De fapt, el a fost cunoscut sub numele de episcopus puerorum, adica episcopul copiilor.

Nicolae de Bari a murit la 6 decembrie 345. Fiind un eveniment foarte apropiat de Craciun, s-a impus ca sfant si figura ideala pentru distribuirea dulciurilor si cadourilor catre cei mici in ziua de Craciun. Din secolul al VI-lea d.Hr. au inceput sa fie construite o serie de temple in onoarea lui Nicolae de Bari si, in 1087 iar ramasitele sale au fost mutate in orasul Bari, in Italia.

In secolul al XII-lea, traditia catolica a Sfantului Nicolae a crescut pe intreg continentul european, iar in secolul al XVII-lea emigrantii de origine olandeza au exportat acest obicei in Statele Unite. Asa ca s-a creat povestea lui Mos Craciun.

In Statele Unite, exista traditia de a lasa prajituri de casa si biscuit lui Mos Craciun langa un pahar de lapte, acest obicei devenind foarte popular si in Europa de altfel. Numele de Mos Craciun a fost creat din numele sfantului german Sankt Nikolaus, motiv pentru care Mos Nicolae este numit astazi “Mos Craciun”.

De la Sfantul Nicolae la Mos Craciun

Pentru a cunoaste istoria completa a lui Mos Craciun, trebuie sa cunoastem mitul lui Mos Craciun care apare ca urmare a traditiei catolice aduse de emigrantii olandezi in Statele Unite, ale Sfantului Nicolae.

0 Shares
You May Also Like